Epileren: 10 voor- en nadelen van epileren op een rij

Geen zin meer om meerdere keren per week te scheren? Wil je langer genieten van een heerlijk zachte huid?
Dan is epileren wellicht iets voor jou.

Haren blijven langer weg en dus hoef je niet wekelijks te ontharen. Soms blijven haartjes wel acht weken weg.

Maar, er zitten ook nadelen aan epileren.

Ik heb alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Wat is epileren?

Epileren is een ontharingsmethode waarbij je met een epilator de volledige haar met het haarzakje erbij weghaalt. Hierdoor duurt het veel langer tot de haar terug groeit en hoef je dus niet zo vaak te ontharen.

Om door een epilator geplukt te kunnen worden, moeten de haartjes echter minimaal een halve centimeter lang zijn. Dit maakt de winter tot de geschikte periode om ermee te beginnen.

Hoe lang blijven haren weg na epileren?

Iedere huid en haargroei is anders, maar in het algemeen kun je stellen dat haartjes na het epileren 3 weken wegblijven.

Omdat de haren in zijn geheel zijn verwijderd krijg je geen stoppels, maar verschijnen er zachte haartjes die niet zo opvallen. Plus, doordat haartjes in verschillende fasen groeien en haarzakjes na verloop van tijd uitgeput raken en geen nieuwe haartjes meer produceren, is er na elke epileersessie bovendien minder haar om te verwijderen.

Ook zal je naarmate je vaker epileert steeds langer van een gladde, haarvrije huid kunnen genieten. Soms wel tot acht weken!

Dit zijn de voordelen van epileren

Zoals ik hierboven al schreef is het lang wegblijven en zacht terugkomen van haartjes (ten opzichte van scheren) een groot voordeel van epileren. Maar, er zijn meer voordelen.

1. Epileren zorgt voor minder en lichtere haargroei

Wanneer de haartjes na het epileren weer langzaam tevoorschijn komen, vallen ze niet zo op en voelen ze minder stug aan. Dit komt omdat ze volledig nieuw zijn en een zacht puntje hebben. Ze voelen daarom niet als harde stoppels aan, maar als lichte, zachte haartjes.

Verder is er ook minder haar om te verwijderen tijdens een volgende sessie. Dit komt doordat niet alle haartjes dezelfde groeicyclus hebben. Ook zal een deel van de haarzakjes na verloop van tijd uitgeput raken en geen nieuwe haartje produceren (verwacht echter geen wonderen).

2. Het is geschikt voor korte haartjes

Een epilator kan korte haartjes (0,5 cm) grijpen waardoor je haar tussen twee beurten niet overdreven lang hoeft te worden. Dit in tegenstelling tot waxstrips die hele korte haartjes niet goed verwijderen.

3. Epileren is een handige onthaarmethode

Epileren is niet moeilijk en kan je in alle rust thuis doen. Een epileerapparaat is klein en gaat dus ook makkelijk in je koffer mee op reis.

4. Het is een ‘nette’ manier van ontharen

In tegenstelling tot harsen zorgt een epileerbeurt niet voor rotzooi en plakkerig gedoe.

Sommige epileerapparaten kun je onder de douche of in bad gebruiken.

Andere apparaten zijn alleen geschikt voor ‘droog’ epileren.

5. Epileren voorkomt rode puntjes en pitjes (aardbeienhuid) na het ontharen

Na het scheren kun je rode puntjes en pitjes zien verschijnen, Dit wordt een aarbeienhuid genoemd.

Deze puntjes ontstaan door huideigen oliën, bacteriën en dode huid die verstopt raken in de haarfollikel en vervolgens zwart kleuren bij blootstelling aan zuurstof.

Bij een epilatiesessie worden de haartjes met haarwortel en al uitgerukt. Kans op verstopping van de follikels is er dus niet meer.

Dit zijn de nadelen van epileren

Zoals je hebt gelezen kleven er heel wat voordelen aan epileren. Helaas kent deze ontharingsmethode, net als scheren, waxen, harsen en IPL, ook een aantal nadelen.

1. Epileren is pijnlijk

Eerlijk is eerlijk: epileren is, vooral in het begin, ontzettend pijnlijk.

Even op je tanden bijten dus!

Dit maakt het ook minder geschikt voor gevoelige gebieden zoals je bikinilijn en je oksels.

Het kan wel, maar pijnloos is het zeker niet.

2. Het veroorzaakt roodheid en irritatie

Epileren is een ietwat agressieve ontharingsmethode waardoor roodheid en irritatie kan ontstaan, met name bij vrouwen met een gevoelige huid.

Je kunt de kans op roodheid en irritatie wel verkleinen door o.a. vooraf te scrubben met een milde, exfoliërende scrub en een goede nazorg.

3. Epileren kan verkleuring van de oksels veroorzaken

Zelfs al ga je telkens voorzichtig te werk, ontharen blijft altijd stressvol voor je huid.

Als je huid snel verkleurt dan bestaat de kans dat ‘aggressieve’ ontharingsmethodes zoals epileren pigmentvlekken veroorzaken. Dit komt doordat het ontharen de aanmaak van pigment stimuleert.

Donkere oksels zijn het gevolg. Als je last hebt van verkleuringen kan ik je de YIONN Róa aftercare lotion aanraden. Binnen drie weken zie je al verschil.

4. Het kost veel tijd

Omdat je epilator niet in één keer alle haren uittrekt duurt het wat langer dan scheren. Ook moet je wellicht tussendoor een pauze nemen vanwege de pijn.

Daarnaast is het belangrijk om het epileerapparaat niet te snel te bewegen, want hierdoor breken je haartjes af en vergroot je de kans op irritatie.

5. Het vergroot de kans op ingegroeide haren

Epileren en waxen veroorzaken sneller en meer ingegroeide haartjes dan andere ontharingsmethodes, zoals scheren en het gebruik van een ontharingscrème.

Tijdens het scheren snijd je bijvoorbeeld het haar dicht bij het oppervlak van de huid af en creëer je een scherp puntje. Dit puntje prikt makkelijk in de huid en groeit vervolgens met een beetje geluk recht naar boven.

Met epileren trek je de haren echter vanaf de wortel uit de huid. Hierdoor raakt de follikel beschadigd en kan de richting van de groei van het nieuwe haar veranderen.

Nieuwe haartjes missen bovendien ook dat scherp puntje om door het huidoppervlakte te prikken en blijven hierdoor opgesloten onder de huid.

Voor wie is epileren geschikt?

Ik hoop dat je op basis van de voor-en nadelen van epileren een goed overwogen keuze kunt maken of epileren wel of niet bij je past. Ik raad epileren aan vrouwen aan die:

  • Een ietwat hoge pijngrens of geen al te gevoelige huid hebben
  • Niet overdreven veel geld willen uitgeven aan ontharen
  • Voor langere tijd van een gladde huid willen genieten

Ligt jouw pijngrens aan de lage kant? Dan is scheren een betere optie. Of wil je nóg langer van een haarloze huid genieten? Ga dan voor IPL of permanente ontharing.

Elke vrouw is uniek en afhankelijk van je agenda, portemonnee en pijngrens is er gelukkig altijd een ontharingsmethode die perfect bij je past.

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beautytips? Meld je aan voor de YIONN nieuwsbrief en volg ons op Facebook en/of Instagram. Let’s stay in touch!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!