Eerste hulp bij donkere oksels

Een etentje op het terras in dat prachtige jurkje, op het strand in je bikini, je armen zwaaiend in de lucht op een muziekfestival. Vooral tijdens de zomermaanden worden onze oksels dagelijks blootgesteld en dan voelen we ons toch vaak wat zekerder met een gladgeschoren huid.

Maar wat nu als je ondanks het scheren liever toch je oksels bedekt vanwege donkere vlekken onder je armen? Wellicht heb je nog nooit van donkere oksels gehoord, en in dat geval heb je geluk, want het komt bij maar liefst één op de drie vrouwen voor.

Alhoewel sommige vrouwen meer aanleg hebben voor dit probleem kan in principe elke vrouw hiermee te maken krijgen. Eén van de belangrijkste oorzaken is namelijk scheren!

donkere oksels

Het ontstaan van donkere oksels

Je huid bevat melanine ( pigment ): een natuurlijke kleurstof die door de huid wordt aangemaakt onder invloed van licht. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie dat geweldige bruine kleurtje krijgt.

Maar wanneer melanine niet gelijkmatig wordt geproduceerd kunnen er bruine, donkere vlekken ontstaan.

Het proces kan door allerlei redenen, en op alle plekken van je lichaam, worden verstoord, zoals bijvoorbeeld huidirritaties, hormonale invloeden of overvloed aan Uv-straling, waardoor het pigment zich ophoopt in de huid. Onze oksels zijn we de meest voorkomende plek waar dit vervelende ongemak zich voordoet: vandaag de naam “donkere oksels”.

Oorzaken van huidirritaties onder de armen kunnen onder andere je scheerritueel zijn, wrijving door te strakke kleding, zweten, ophoping van dode huidcellen en overgevoelige reacties op deodorant.

Daarnaast kan het ook een medische oorzaak hebben: Acanthosis Nigricans (AN).
Dit kan onder andere veroorzaakt worden door insuline inname bij diabetes, overgewicht, hormonale schommelingen en bepaald medicijngebruik zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil.

Vrouwen met een donkere huid, bijvoorbeeld van Afrikaanse, Latijnse, Aziatische of Indische afkomst, hebben een grotere aanleg voor AN en ook voor algemene hyperpigmentatie.

Heb je een donker huidtype dan heb je dus een grotere kans op donkere oksels en andere pigmentvlekken.

Donkere oksels verminderen en voorkomen

Donkere oksels verminderen en voorkomen

Meestal zijn donkere oksels niet direct een reden tot zorg, maar wel een uiterlijk ongemak waar de meeste vrouwen liever vanaf willen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het verschijnsel van verkleurde oksels te verminderen en te voorkomen.

Bovenal is lief zijn voor je oksels de beste remedie.

Onze oksels zitten een groot deel van de tijd verstopt onder bedekkende kleding en het is niet het eerste lichaamsdeel waar je aan denkt als het gaat om huidverzorging. Maar er gebeurd toch heel wat in dit gedeelte van het lichaam: scheren, wrijving door strakke kleding en zweten.

Creme’s tegen pigmentvlekken

Creme’s tegen pigmentvlekken

Eerder waren er blekende huidproducten ( whitening producten ) te koop, met hydroquinone als belangrijkste ingrediënt. Toen bleek dat dit op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de huid en zijn producten met hydroquinone in de vrije verkoop verboden op de Nederlandse markt. Het is nu alleen nog op recept verkrijgbaar, met slechts een lage concentratie hydroquinone.

Hydroquinone onderdrukt de productie van melanine, waardoor het de huid dus niet zozeer bleekt, maar het ontstaan van pigmentvlekken voorkomt.

In Nederland zijn er wel andere pigment producten vrij te koop waarbij, met langdurig gebruik, pigmentvlekjes kunnen worden verminderd. Bijvoorbeeld Róa van YIONN.

YIONN Róa gebruikt voor de werking tegen pigmentvorming de natuurlijke toevoeging van witte moerbei in haar lotion. Witte moerbei heeft een remmende werking op de overproductie van melanine in de huid.

Maar Róa doet meer. Door de zorgvuldige samenstelling van natuurlijke ingrediënten zoals wonderboomolie, kamperfoelie, wilgenbast en kamille pakt het ook direct de oorzaak aan waarmee de overproductie van melanine wordt geremd. Róa is effectief tegen jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes als gevolg van ontharen.

Een totaaloplossing voor wie naast pigmentvorming of donkere oksels ervaart ook nog last heeft van scheerirritatie en ingegroeide haartjes.

De YIONN scheerroutine

Zorgvuldig scheren

Nooit meer scheren kan donkere oksels tegengaan, maar voor de meeste vrouwen is dit geen optie. Alhoewel je in de wintermaanden je scheermesje vaak prima kunt laten liggen willen we in de zomermaanden toch graag gladde oksels in dat mouwloze topje.

Donkere oksels voorkomen betekent gelukkig niet dat je hoeft te stoppen met scheren, maar wel dat je kritisch kijkt naar de manier waarop je scheert en wat voor gereedschap je gebruikt. Een kleine aanpassing kan al veel irritatie, en daarmee het ontstaan van donkere oksels, voorkomen.

We hebben er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: nog snel even dat mesje onder onze oksels doorhalen voor we de deur uitgaan. Maar “dat mesje” is vaak 1 van de problemen waardoor donkere oksels kunnen ontstaan. De klassieke mesjes die wij vrouwen gewend zijn hebben vaak 3 tot wel 5 losse scheerbladen in de kop, en een verzorgende crèmestrip.

Maar 3 tot 5 mesjes in de kop gaan ook even vaak over je huid en geven dus net zoveel kans op irritatie. Daarnaast tillen deze zogenaamde “multi-blade” mesjes eerst de haartjes op en scheren het daarna af. Een geweldig zacht resultaat omdat de haar wordt afgeschoren tot onder het huidoppervlak. Echter gaat de haar weer groeien van onder het huidoppervlak wat zorgt voor irritatie en stress van de huid verhoogt waardoor de melanine aanmaak gestimuleerd wordt. De verzorgende crèmestrip is vaak niets meer dan een zeepstrip. En zeep droogt je huid uit. Wederom een extra factor die donkere oksels in de hand werkt.

Ben dus kritisch op je gereedschap.

Scheer jij om te ontharen? Kies voor een Single Blade mes. Een stalen houder met slechts 1 scherp mes in de kop. Minder mesjes die over je huid gaan, en daarmee de irritatie tot een minimum beperken.

Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor wegwerpmesjes. Een Single Blade mes is een éénmalige aankoop die je leven lang mee gaat. Daar worden niet alleen jouw donkere oksels blij van, maar ook het milieu en je portemonnee. De losse scheerbladen zijn het enige vervangbare onderdeel aan dit degelijk stalen mes, en stukken goedkoper dan de cartridges voor een traditioneel vrouwen scheermes.

En bij goed gereedschap horen de juiste onderdelen.

Een passende bescherming in de vorm van een scheercrème zorgt dat je huid beter beschermd is tegen wondjes en hydrateert je huid voordat je begint met scheren, maakt de haartjes zachter en zorgt dat ze makkelijker af te scheren zijn.

Verkies, als je dan toch bezig bent nu echt die donkere oksels de wereld uit te helpen, een scheercrème boven schuim of gel.

De beschermlaag wordt met een scheercrème gelijkmatiger verdeeld. Er zit namelijk geen lucht in crème zoals bij schuim. Daarnaast is een goede scheercrème vaak transparant van kleur. In tegenstelling tot de leuke vrolijke kleurtjes in een scheergel zie je dan wat je aan het doen bent.

Zo scheer je je oksels altijd met het beste resultaat.

Scrubben en hydrateren

We begrijpen heel goed dat je oksels niet het eerste lichaamsdeel zijn waar je aan denkt als het op scrubben aankomt. Maar juist hier kun je een flinke opbouw van dode huidcellen en ander vuil hebben, zoals zweet en bacteriën. Deze ophoping kan donker van kleur zijn, en al snel verward worden met donkere oksels als gevolg van melanine ophoping.

Door een te veel aan dode huidcellen en vuil kunnen er huidirritaties ontstaan wat een teveel aan melanine kan veroorzaken.

Regelmatig je oksels scrubben en hydrateren zorgt ervoor dat de dode huidcellen op een zachte manier worden verwijderd, waardoor je de kans op irritaties, en daarmee de kans op donkere oksels, kunt minimaliseren.

Een enzymatische scrub & peeling dringt daarnaast dieper door in je huidlagen. waardoor ook daar de dode huidcellen worden verwijderd.

Houdt bij de keuze van je scrub rekening dat je oksels 1 van de meest gevoelige delen van je huid zijn.

Een scrub & peeling op biologische basis, zoals YLONN Kjarr, is een zacht en doeltreffend product voor je oksels, wat er, in tegenstelling tot traditionele scrubs, voor zorgt dat je huid intensief gevoed wordt.

Beperkt blootstellen aan de zon

Net als het scrubben van je oksels zijn je oksels ook een van de onderdelen van het lijf die we nog wel eens willen vergeten in te smeren met een zonnefactor. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor onze voeten of knieholtes.

Maar door een gevoelige huid bloot te stellen aan de zon, met name wanneer er irritaties zijn vanwege bijvoorbeeld scheren, kunnen er verkleuringen in de huid ontstaan.

Smeer ook je oksels daarom goed in met zonnebrandcrème, het liefst met een zo’n hoog mogelijke factor, en voorkom overmatig blootstellen aan de zon.

Verandering van deodorant

Hoeveel beautyproducten en tijd je besteedt aan je uiterlijk verschilt sterk per persoon, maar een deodorant gebruiken we bijna allemaal om onze oksels fris te houden.

In veel deodorants zit echter aluminium en dit kan donkere oksels veroorzaken.

Overstappen op een natuurlijke deodorant kan dit probleem voorkomen, maar let hierbij wel goed op de ingrediënten. Natuurlijke deo’s gebruiken vaak zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, als werkend ingrediënt, wat voor sommige vrouwen hetzelfde vervelende effect kan veroorzaken als aluminium houdende deodorants !

Lasertherapie en peeling

Als je echt heel erg last hebt van donkere oksels en je wilt een effectieve methode dan kun je ervoor kiezen om naar de dermatoloog te gaan voor chemische peelings of lasertherapie. Nadeel van deze behandelingen is vaak de prijs, want goedkoop is het niet.

Natuurlijke remedies

Gelukkig bestaan er ook hele goedkope, simpele manieren om donkere oksels tegen te gaan, met huis-tuin-en keukenmiddeltjes. Alhoewel er niet altijd wetenschappelijke doeltreffendheid is bewezen, hebben veel vrouwen toch baat bij onderstaande natuurlijke remedies.

Denk aan citroen, papaya, sinaasappel, maar ook yoghurt, aardappel, kurkuma en wortel worden geroemd om hun werking.

Veel dermatologen gaan hyperpigmentatie namelijk te lijf met peelings op basis van fruitzuren. Helemaal niet gek om eerst eens één van deze middeltjes te proberen, want wellicht ligt jouw oplossing gewoon thuis in de fruitschaal!

Wanneer moet je met donkere huidvlekken naar de dokter?

Over het algemeen zijn donkere oksels geen directe reden tot zorgen en is het voor de meeste vrouwen puur een cosmetisch ongemak. Maar wanneer je denkt dat het verschijnsel van donkere oksels een onderliggende, medische, oorzaak kan hebben is het verstandig om een dokter of dermatoloog te raadplegen.

Het kan in enkele gevallen namelijk een gevolg zijn van overgewicht, diabetes of de inname van hormonen, bijvoorbeeld een anticonceptiepil. Verandering van eetpatroon, lifestyle, of medicatie inname kan het probleem van verkleurde oksel in dit geval vaak snel verhelpen.

Plaatselijke donkere huidvlekken kunnen in zeer zeldzame gevallen ook een huidtumor indiceren. Raadpleeg bij twijfel daarom altijd je huisarts!

Kijk je uit naar meer handige tips of wil je meer weten over de Ylonn huidverzorgingsproducten? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!