Wat helpt tegen jeuk na het scheren, 10 onmisbare tips

Als je net geschoren hebt voel je huid gevoelig aan en soms is er direct roodheid zichtbaar.
Al snel na het ontharen van je bikinilijn, benen of ander lichaamsdeel kan er ook jeuk ontstaan.

Waarom heb je last van jeuk na het scheren en wat helpt tegen de jeuk?

Kun je de jeuk na het scheren verminderen of helemaal voorkomen? Ik geef antwoord op al je vragen in dit blogartikel. Lees snel verder.

Waarom heb ik last van jeuk na het scheren?

Jeuk na het ontharen ontstaat doordat je huid is beschadigd of geïrriteerd tijdens het scheren.

Dit kan veroorzaakt worden door een droge of gevoelige huid, maar ook door een oud of bot scheermes, slechte hygiëne, te snel scheren, tegen de groeirichting in scheren, of het gebruik van ongeschikte producten.

Jeuk en rode bultjes kunnen worden aangepakt door je scheerroutine aan te passen en je huid voor, tijdens en na het ontharen goed te verzorgen.

Wat helpt tegen jeuk na het scheren?

Jeuk en rode bultjes na het scheren zijn dus een teken van een scheerroutine die toe is aan verbetering, want met jouw huid is gelukkig helemaal niets mis.

Het is een natuurlijke reactie van je huid op het ontharen. Dit is namelijk erg stressvol voor onze huid, zeker wanneer we het onzorgvuldig aanpakken.

Je moet je voorstellen dat je huid en je haarzakjes tijdens het scheren worden blootgesteld aan duizenden (reeds op de huid aanwezige) bacteriën, schimmels en gisten.

Daarnaast komt je huid in aanraking met je scheermes en de verzorgingsproducten die je gebruikt.

Er zijn dus heel wat factoren die het succes van je scheerbeurt bepalen. Zo kan een vuil scheermes of een verzorgingsproduct dat parfum bevat een ongewenste huidreactie veroorzaken.

Goed, je weet nu hoe de jeuk ontstaat en dat er een oplossing is. Gelukkig maar, want je wilt zo snel mogelijk van jeuk na het ontharen af.

Hier zijn mijn 10 (bewezen!) tips voor ontharen zonder jeuk.

1. Scrub je huid regelmatig

Onze huid vernieuwt zich constant. De oude huidcellen, die we dode huidcellen noemen, vallen na verloop van tijd van ons lichaam af, maar er blijft altijd een aantal dode huidcellen aan onze huid plakken.

Deze kun je door te scrubben alsnog verwijderen. Heb je last van een doffe, grauwe of oneffen huid met bultjes? Dan is je huid hoogstwaarschijnlijk aan een scrubbeurt toe.

Ik adviseer om wekelijks twee of drie keer te scrubben met een milde scrub voor een optimaal effect.

2. Warm je huid op voordat je gaat scheren

Voor je huid is scheren altijd weer schrikken. Even de tijd nemen om je huid voor te bereiden op een scheerbeurt is dan ook een lonend klusje.

Dit kun je eenvoudig doen door te scheren onder een warme douche. Na ongeveer vijf minuten is je huid lekker opgewarmd, zijn je haartjes zachter geworden en staan je poriën goed open. Hierdoor kun je haartjes makkelijker afscheren.

3. Scheer altijd met een scherp scheermes

Het is ontzettend belangrijk om te scheren met een scherp scheermes.

Vergelijk het maar met knippen met een botte schaar. Dat is haast niet te doen en levert geen net resultaat.

Zodra je merkt dat het scheermes niet meer soepel over je huid glijd is het tijd om je scheermes, of als je al scheert met een single-blade scheermes, het scheerblad te vervangen.

4. Stap over op scheren met een single-blade scheermes

Als je momenteel scheert met multi-blade scheermesjes dan adviseer ik je om zo snel mogelijk over te stappen op een single-blade scheermes.

Hier kun je lezen waarom ik zelf nooit meer multi-blade scheermesjes gebruik. Je zult al snel merken dat je minder last hebt van wondjes, jeuk en ingegroeide haren.

5. Scheer nooit meer zonder scheercrème

Scheren zonder een scheercrème is een veelgemaakte fout en we hebben ons er allemaal weleens schuldig aan gemaakt.

Alleen water of shampoo gebruiken of scheerschuim voor mannen lenen van je partner of huisgenoot. Het klaart de klus, maar ideaal is het niet.

Een zeepvrije scheercrème voor vrouwen beschermt je huid tijdens het scheren tegen wondjes en irritatie (het werkt als een beschermingslaag) en voedt en hydrateert je huid tegelijkertijd.

6. Kalmeer je huid na het scheren

Als je net een stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt moet je daar altijd even van bijkomen. Even rust en op adem komen met een glas water of gesprek met iemand die dichtbij je staat.

Voor je huid geldt hetzelfde. Je huid wordt graag in de watten gelegd na de stress van het ontharen.

Verzorg je onthaarde huid daarom met een kalmerende lotion zoals de Náinn aftershave balsem met Vitamine E, Aloë Vera en muntolie. Hiermee komt je huid direct tot rust en verklein je de kans op jeuk na het ontharen.

7. Stop met krabben

Stoppen met krabben is absoluut niet makkelijk als je last hebt van jeuk na het ontharen. Het is zo verleidelijk om een jeukende huid tijdelijk te verlichten door te krabben, maar je maakt het probleem alleen maar groter.

Onder onze nagels zitten duizenden bacteriën en daarnaast is de kans groot dat je je huid openhaalt en wondjes (en uiteindelijke littekens) veroorzaakt.

Niet krabben is makkelijker wanneer je je geschoren huid direct na het scheren verzorgt met een aftershave balsem met kalmerende ingrediënten zoals kamille. Je pakt hiermee de oorzaak van de jeuk aan.

8. Wacht met het dragen van strakke kleding

In de avond ontharen is handig om meerdere redenen: zo heb je dan meestal net wat meer tijd dan in de ochtend en je kunt je daarna in een comfortabel pak of pyjama hijsen.

Want wist je dat knellende kleding of ondergoed een oorzaak kan zijn van jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes? Jazeker.

Laat je huid altijd goed opdrogen na het scheren en draag erna luchtige kleding. Zo krijgt je huid voldoende zuurstof en geef je deze de kans te herstellen van het ontharen.

9. Voed je huid met een rijke bodycream

Als je naast jeuk ook last hebt van roodheid, scheerbultjes en ingegroeide haartjes adviseer ik om te investeren in de meeste complete aanpak van scheerirritatie: de Raka lotion van YIONN.

Ik ontwikkelde deze doeltreffende lotion om mijn eigen problemen met scheren aan te pakken en inmiddels heb ik er duizenden vrouwen mee geholpen. Het is een lotion die je in het begin dagelijks aanbrengt op de huiddelen die je wilt ontharen: benen, oksels, bikinilijn, armen en/of gezicht.

Het geweldige aan deze lotion is het dat het zowel dode huidcellen verwijdert als je huid egaliseert, hersteld en pijn- en jeukstillende ingrediënten zoals wilgenbast en kamfer bevat. De Raka lotion is de kers op de taart van jouw scheerroutine.

Ik hoop dat je met deze tien tips voorgoed afscheid kunt nemen van jeuk na het ontharen. Of het nu om je benen, bikinlijn, oksels, armen of gezicht gaat.

Als je in één klik al je producten in huis wilt hebben raad ik je het YIONN GOLD pakket aan. Dit is de ultieme totaaloplossing voor al je scheerongemakken en bevat o.a. een single-blade scheermes, de Raka lotion, een scheercrème en 2-in-1 scrub en peeling. Wat een luxe!

Heb jij ook een vraag over jeuk, scheren, ontharen of de producten van YIONN. Neem contact op met de klantenservice of bekijk meer veelgestelde vragen. We helpen je graag verder.

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beautytips? Meld je aan voor de YIONN nieuwsbrief en volg ons op Facebook en/of Instagram. Let’s stay in touch!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!