Mijn beste scheertips voor vrouwen: voorkom deze 12 veelgemaakte fouten

Iedere vrouw die scheert – of het nu je benen, oksels, armen of bikinilijn is – weet: scheren is een tijdrovende klus en geeft geen gegarandeerd glad resultaat.

Daarom wil ik graag mijn 12 beste scheertips met je delen, zodat je het voortaan beter aan kunt pakken.

Door nét iets meer aandacht aan je scheerroutine te besteden behaal je niet alleen een gladde resultaat, maar kun je ook afrekenen met scheerirritatie, rode bultjes en ingegroeide haren.

Scheren is namelijk een klein stressmoment voor je huid en als je het niet zorgvuldig aanpakt haal je jezelf onnodig ‘ellende’ op de hals.

De onderstaande fouten worden nog steeds veel gemaakt, maar als je de tips ter harte neemt zal ook voor jou scheren makkelijker, plezieriger en een beter en glad resultaat geven.

Lees het artikel en je bent meer dan klaar voor je volgende scheerbeurt.

1. Dode huidcellen niet verwijderen

Voorafgaand aan het scheren is het noodzakelijk om je huid voor te bereiden. Door regelmatig dode huidcellen te verwijderen verklein je de kans op scheerirritatie.

Dode huidcellen die zijn opgehoopt in je poriën ben je dan ook liever kwijt dan rijk. Hoe je ze verwijdert? Door middel van scrubben of exfoliëren. Regelmatig een scrubhandschoen gebruiken voor je benen, bikinilijn en oksels is een simpele, effectieve manier.

2. Droog scheren

Is scheren bij jou vaak een last-minute klusje? Dan ben je niet de enige. Veel vrouwen denken er pas aan als ze op het punt staan om de deur uit te vliegen.

Het gevolg is dat, oksels en benen bijvoorbeeld, nog snel even worden onthaard voor vertrek. En als je haast hebt ga je minder zorgvuldig te werk. Logisch. Een veelgemaakte fout is dan ook ‘droog scheren’.

Ik bedoel hiermee het scheren zonder scheerschuim, -crème of zonder het scheermes nat te maken. Er ontbreekt elke vorm van bescherming tussen het scheermes en je huid. Het gevolg? Een droge, dof uitziende huid en een verhoogde kans op scheerirritatie.

3. Je lichaam niet opwarmen

Wanneer je scheert is het handig om je huid eerst op te warmen.

Gebruik in plaats van koud water liever lauwwarm water of warm water. Bijvoorbeeld door eerst een heerlijke, warme douche te nemen. Hierdoor gaan de poriën van je huid openstaan en worden je haartjes zachter.

Hiermee creëer je de perfecte omstandigheid voor een geslaagde scheerbeurt.

4. Tegen de haargroei in scheren

Een veelgemaakte fout tijdens het scheren is tegen de haargroei in scheren. In plaats hiervan kun je beter met de haargroei mee scheren als je scheert.

Door je haartjes goed te bekijken kun je zien wat de richting van de haargroei is. Bij je benen is dat meestal van boven naar beneden en dus scheer je dan ook het best van boven naar beneden.

Scheer je met de single-blade scheermes en niet met een multi-blade? Dan kan het tegen de haargroei in scheren geen kwaad. Als je dus wilt blijven scheren tegen de haargroei in (voor een gladder) resultaat dan is overstappen op een single-blade scheermes een must.

5. Te hard op je scheermes drukken

Wanneer je haast hebt of een oud scheermes gebruikt dat eigenlijk te bot is is de verleiding groot om harder op je scheermes te drukken dan nodig. Hiermee vergroot je de kans op wondjes. Laat liever het mesje soepel over je huid glijden.

Lukt soepel scheren niet? Dan is het tijd om je scheermes of scheerblad te vervangen.

6. Een multi-blade scheermesje gebruiken

Ik schreef het zojuist al. Als je tegen de haargroei in scheert dan kun je beter afscheid nemen van je multi-blade scheermes.

Maar er zijn meer redenen waarom het gebruik van een multi-blade scheermes problematisch kan zijn:

? Een multi-blade scheermesje heeft meerdere mesjes. Dit varieert van twee tot wel vijf of zes. En, des te meer mesjes des te meer je huid te verduren krijgt. Bij iedere haal schraap je met meerdere mesjes over hetzelfde stukje huid. En dit zorgt voor onnodig veel roodheid en irritatie.

? Ook maakt een multi-blade scheermes of scheerapparaat gebruik van de zogenaamde ‘lift en cut’ techniek. Dit betekent dat ze de huid strekken en je haartjes een stukje uit de huid trekken voordat ze deze afsnijden. Dit geeft in eerste instantie een gladder resultaat, maar vergroot de kans op ingegroeide haartjes aanzienlijk.

De oplossing is overstappen op een single-blade scheermes. Deze is huidvriendelijker en bovendien een stuk duurzamer dan (wegwerp) multi-blades.

7. Niet investeren in een goede scheergel of -crème

Niet alleen droog scheren is funest voor een mooi scheerresultaat. Ook het ontbreken van een goede scheergel of – crème heeft invloed.

Deze fungeert namelijk als beschermend laagje tussen je huid en het scheermes tijdens het scheren.

Kies bij voorkeur voor een (voedende, hydraterende) doorzichtige gel of crème zodat je goed ziet wat je doet.

8. Je scheermes niet afspoelen

Het is uiteraard belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Dit doe je door enerzijds een schoon scheermes te gebruiken en anderzijds door je scheermes tijdens het scheren schoon te houden.

Spoel je tussendoor niet af? Dan hopen haartjes, scheerschuim – of crème zich op . Dit zorgt ook voor een minder fraai scheerresultaat, omdat je haartjes minder goed bereikbaar zijn. Spoel dus regelmatig je mesje – en je huid – af.

9. Je scheerblad niet op tijd vervangen

Zodra je scheermes niet langer soepel over je huid en haren glijd, roestplekken heeft of gebruikt is door een ander is het tijd om je scheerblad te vervangen.

Een scheermes bevat na het eerste gebruik duizenden bacteriën. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het dus belangrijk om regelmatig je scheerblad of scheermesje te vervangen.

Gemiddeld gaat een scheerblad van een single-blade scheermes 8-10 scheerbeurten mee. Een stuk langer dan wegwerpmesjes dus. Die zijn soms al na één scheerbeurt aan vervanging toe.

10. Scheerirritatie negeren

Ik snap het. Niemand zit te wachten op scheerirritatie na het scheren. Maar, net doen alsof het er niet is is nooit verstandig. Door je bewust te zijn van het probleem kun je namelijk op zoek naar de oplossing.

Heb je na het scheren last van irritatie zoals jeuk, een rode huid en rode bultjes? Of ontstaan er een aantal dagen na het scheren ingegroeide haren? En wat is precies je probleemgebied? Wellicht verloopt het scheren van je benen probleemloos, maar gaat het mis bij het scheren van de bikinilijn.

Zodra je probleem en je probleemgebied helder zijn kun je op zoek naar een oplossing. Zo helpt de YIONN Raka lotion je binnen 3 weken van jeuk, bultjes en ingegroeide haartjes af (en anders ontvang je je geld terug).

11. Strak ondergoed dragen na het scheren

Niet alleen voor en tijdens het scheren kan er van alles misgaan. Ook nadien loont het om zorgvuldig te zijn. In dit geval heb ik het over wat je aantrekt na het scheren.

Kleding en ondergoed waarin je huid niet goed kan ademen is geen goed idee. Het juiste ondergoed kan een wereld van verschil maken. Door strak ondergoed te vermijden na het scheren van je bikinilijn verklein je kans op scheerirritatie.

Je huid kan voldoende ademen en herstellen. Hetzelfde geldt voor het dragen van te strakke kleding na het scheren. Laat die strakke jeans nog even in de kast liggen en kies voor een wijde pantalon of loszittende rok of jurk.

12. Je huid niet verzorgen na het scheren

Een veelgemaakte scheerfout is het ontbreken van ‘nazorg’. Na het scheren is het belangrijk om je huid goed te verzorgen, zodat deze kan herstellen.

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die hiervoor geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een speciale olie of aftershave balsem voor vrouwen met aloë vera. Na het smeren merk je direct verschil. Je huid voelt rustiger aan en het brandende gevoel verdwijnt.

Wat smeer jij op je huid na een scheerbeurt?

Onzorgvuldig of onjuist scheren zorgt voor een geïrriteerde huid, jeuk, bultjes en ingegroeide haartjes
Het mag duidelijk zijn: een glad scheerresultaat zonder irritatie is afhankelijk van veel factoren. Aan welke van bovenstaande veelgemaakte fouten maak jij je schuldig? Pak ze direct aan en geniet voortaan van een rustige, gezonde huid en scheer met plezier. Of het nu je benen, oksels of bikinilijn is.

Al je scheerbenodigdheden kun je shoppen bij YIONN. Wij verkopen scheercrèmes, een aftershave balsem, single-blade scheermessen en producten gericht op het verhelpen en voorkomen van jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes. Bekijk al onze producten hier en maak succesvol scheren makkelijker.

Ik wens je veel scheerplezier. En uiteraard ook een gezonde huid zonder irritatie, bultjes, wondjes, jeuk en ingegroeide haren.

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beauty tips? Volg YIONN op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief. Na het aanmelden ontvang je 10% korting op je eerste bestelling. Let’s stay in touch.

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!