6 belangrijke vragen over haar en haarzakjes beantwoord
Op het YIONN blog heb ik er al heel wat over geschreven: haarzakjes.
En dan met name over ontstoken haarzakjes.
Voor vele vrouwen een oorzaak van pijn, irritatie en jeuk.
Tijd om eens de diepte in te duiken en te onderzoeken wat haarzakjes nu precies zijn, welke functie ze hebben en ook waarom ze soms ontstoken raken.
Des te meer je weet over haarzakjes, des te beter je ze begrijpt én kunt voorkomen dat je te maken krijgt met een ingegroeid of ontstoken haarzakje.
1. Wat is een haarzakje?
Een haarzakje – ook wel haarfollikel genoemd – bevindt zich in de huid en het is de plek vanuit waar een haar groeit. Haarzakjes vind je op je hele lichaam, van je tenen tot aan je hoofdhuid.
In totaal zijn het er maar liefst vijf miljoen. Niet gek dus eigenlijk dat er weleens eentje ontstoken raakt.
Elk afzonderlijk haarzakje bestaat uit vier delen: een haarwortel, een talgklier, de binnenste en buitenste wortelschede en de arrector pili spier (leuk om te weten: de samentrekking van deze spier veroorzaakte kippenvel).
Ieder haar groeit vanuit een haarzakje en na verloop van tijd stopt de haar met groeien om vervolgens uit te vallen. Hierna begint het groeiproces opnieuw. Bijzonder, vind je niet?
2. Hoe groeit haar in een haarzakje?
Haar groeit in verschillende fases uit een haarzakje. Dit wordt de haargroeicyclus genoemd.
Het is een ritmisch proces en bestaat uit de groeifase, de overgangsfase en de rustfase.
In de groeifase groeit de haar, in de overgangsfase stopt de groei en komt de haar losser in het haarzakje te zitten.
In de laatste fase, de rustfase, valt de haar uit.
Het haarzakje neemt vervolgens een pauze en start vervolgens het proces weer opnieuw.
3. Wat is het nut van haar eigenlijk?
Als jij net zo veel tijd besteed aan scheren en ontharen als ik dan heb je je vast weleens afgevraagd wat in hemelsnaam het nut van haar is.
Op ons hoofd hebben we graag een volle bos, maar het haar op onze benen, tenen, oksels, gezicht en intieme delen zijn we vaak liever kwijt dan rijk.
Om de vraag over het nut van haar goed te kunnen beantwoorden is het goed om te weten dat we twee soorten haren hebben: donsharen (ook wel vellusharen genoemd) en terminale haren.
Die laatste zijn langer, steviger, dikker en donkerder dan de korte, dunne, zachte donshaartjes en hebben verschillende functies:
Wimpers beschermen ons lichaam tegen vuil en stof.
- Okselharen zorgen ervoor dat transpiratievocht wordt opgenomen.
- Schaamhaar toont aan dat we vruchtbaar zijn.
- Hoofdhaar beschermt je tegen de brandende zon en UV-stralen.
- Lichaamshaar hielp onze voorouders zichzelf warm te houden. Nu is dat voor de meeste mensen niet meer nodig.
4. Waarom raken haarzakjes ontstoken?
Een ontstoken haarzakje herken je aan het gele of witte puistje dat ontstaat als gevolg van de ontsteking.
Het ontstoken haarzakje kan ook pijn doen en gaan jeuken.
In principe kunnen ontstoken haarzakjes op heel je lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor in het gezicht, op je armen, benen en billen.
Meestal zijn er meerdere haarzakjes tegelijkertijd ontstoken.
Vanwege een bacterie of ander indringer
De ontsteking wordt in veel gevallen veroorzaakt door een bacterie. Ook kan een schimmel, gist of parasiet de oorzaak zijn.
Door ontharen krijgt de bacterie toegang tot het haarzakje, waardoor deze ontstoken raakt.
Vanwege een ingegroeide haar
Een tweede oorzaak waarom een haarzakje ontstoken raakt is vanwege een ingegroeide haar.
De haar is dan te kort afgeschoren, waardoor de haar niet meer naar buiten kan groeien, maar terug de huid in groeit.
Een ontsteking met ontsierend puistje is het gevolg.
5. Wat te doen bij een ontstoken haarzakje?
Als een haarzakje in je nek, op je rug, neus of waar dan ook eenmaal ontstoken is is er helaas geen magisch middel om de ontsteking direct te laten verdwijnen. Dit gebeurd meestal vanzelf na 1 of 2 weken.
Ondertussen is het belangrijk dat je de ontsteking met rust laat, niet aanraakt en er niks opsmeert (en dus ook niet gaat uitknijpen). Hiermee veroorzaak je mogelijk nieuwe ontstekingen. Ook kun je beter even wachten met opnieuw ontharen.
Wanneer het ontstoken haarzakje is ontstaan door een bacterie dan moet je bovendien extra op je hygiëne letten: vaker dan normaal je handen wassen met zeep, je nagels kort houden en handdoeken dagelijks vervangen. Hiermee voorkom je dat de bacterie (of schimmel, gist of parasiet) zich verder verspreid.
6. Kun je ontstoken haarzakjes voorkomen?
Ja, het goede nieuws is dat je wél stappen kunt ondernemen om in de toekomst ontstoken haarzakjes te voorkomen. Zo kun je je multi-blade scheermes vervangen door een single-blade scheermes, waardoor haartjes niet meer onder de huid terecht komen.
Of, en dit is mijn super tip, dagelijks de YIONN Raka lotion gaan gebruiken. Deze lotion is speciaal ontwikkeld om ingegroeide haartjes, jeuk en rode bultjes te voorkomen.
Ik krijg dagelijks te horen van gebruikers dat het hun leven heeft veranderd en dat is toch geweldig? Bekijk de YIONN Raka reviews en raak ook overtuigd.
Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beautytips?
Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!
Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!
Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.
Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.
Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.
Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!
4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews
(Trustscore 4.6 uit 5)
YIONN Raka is echt een topproduct! Een zachte oplossing voor die vervelende pijnlijke ingegroeide haartjes, zeker in combinatie met de scrub.
Cindy
Ik dacht: weet je ik probeer het gewoon eens! OMG!!! Dat had ik dus echt eerder moeten doen. Ben nu 37 jaar en voor het eerst durf ik vol trots een bikini broekje te dragen. Wat een wondermiddel! Geen enkele irritatie meer te vinden. Blijft bizar. En ik had er echt erg last van.
Nikkie zijlstra
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Ik heb vaak zulke dingen gebruikt maar bij mij hielp het nooit terwijl anderen er wel altijd tevreden over waren en dat had ik precies bij dit product ook, maar had het toch besteld en het duurde wat langer bij mij maar het heeft zeker wel geholpen!
Maria Ilgun
Angelique
Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug
Dat is mijn belofte aan jou!
Van gediplomeerd verpleegkundige tot ontharingsexpert:
Ik ben Wendy, de oprichter van YIONN. Ik weet als geen ander hoe het is om met scheerongemakken door het leven te gaan.
Nadat ik wanhopig veel geld aan alle mogelijke manieren en middeltjes tegen rode scheerbultjes en ingegroeide haren had uitgeprobeerd was ik het spuugzat.
Ik besloot zelf een oplossing voor mijn scheerirritaties te vinden die wel werkte en dat is gelukt!
Ik ontwikkelde Raka, een verzorgende lotion op basis van rozenwater, kamfer en wilgenbast, die door dun aan te brengen op het probleemgebied de huid na het ontharen gemakkelijk en snel tot rust brengt, rode bultjes voorkomt en de haren weer uit – in plaats van in – laat groeien.
En daarmee kon ik eindelijk afscheid nemen van mijn onzekerheid en ongemakken.
Halleluja.
Toen later bleek dat Raka niet alleen voor mij, maar ook voor vele andere vrouwen, ben ik er nog meerder andere producten omheen gaan maken die ontharen weer tot een prettige ervaring kunnen maken.
En omdat ik zo overtuigd ben van de werking en ik jouw geld niet wil houden in het zeldzame geval dat jij er niet tevreden oven bent bedacht ik de unieke YIONN binnen 30 dagen niet tevreden geld-terug garantie (een garantie die je normaal op hygiëne-producten nooit krijgt).