Welke scrub en scrubmethode past bij mij?

Scrubben is een enorme oppepper voor je huid. Voor zowel je gezicht en je lichaam. Maar, niet elke face of body scrub is geschikt voor jouw huid. Welke soort scrub en welke manier van scrubben het beste bij jou past hangt af van verschillende factoren.

Leeftijd, genen, huidtype en de reden waarom je wilt scrubben – zoals een droge huid, onzuiverheden of ingegroeide haartjes – spelen allemaal een rol. Om je te helpen heb ik 7 verschillende scrub(methode)s onderzocht. In dit blogartikel lees je per soort scrub/methode voor wie het geschikt is, voor welk lichaamsdeel, voor welk doel en huidtype. Zo weet jij straks precies welke scrub jij wilt hebben!

Body scrub

Ik behandel 7 soorten scrubs:

? Traditionele scrubcreme
? Droge borstel
? Eco spons
? Scrubhandschoen
? Peeling
? Washandje
? Scrub met microbeads

Traditionele scrub

1. Traditionele scrub

Traditionele scrubs zijn verkrijgbaar als droge scrub of als scrub creme. Het is een populair reinigingsproduct dat natuurlijk scrubdeeltjes bevat zoals suiker, zout, havermout, koffie of gemalen pitjes – zoals walnoten of abrikozenpitten – bevat.

Suiker-scrubs zijn fijn voor de gevoelige huid, omdat de korreltjes niet heel scherp zijn en snel oplossen tijdens het scrubben. Zoutscrubs hebben als voordeel dat ze ontstekingsremmend werken en zeezout is een natuurlijke zuiveraar.

Havermoutscrubs zijn super zacht voor de huid en hebben een hydraterende werking. Een koffiescrub is perfect voor het lichaam en wordt vaak gebruikt in anti-cellulitis scrubs.

Scrubs met grof gemalen, scherpe pitjes zijn te heftig voor het gezicht. Om ingegroeide haartjes te verwijderen en voorkomen is dit soort scrub dan weer wel uitermate geschikt.

Lichaamsdeel: Grove scrubs zijn geschikt voor je lichaam en fijne scrubs ook voor je gezicht
Doel: Reinigen, hydrateren, stimuleren bloedcirculatie, afvoeren afvalstoffen
Huidtype: Alle huidtypes

Scrub borstel

2. Droge borstel

Om te scrubben met een borstel heb je enkel een borstel nodig. Je gebruikt hierbij geen reinigingsproduct of water. Het is een scrubmethode die geschikt is voor wie liever niet tijdens het douchen scrubt.

Van het scrubben met een droge borstel wordt beweerd dat het naast verwijderen van dode huidcellen ook cellulite kan verminderen. Scrubben met een droge borstel stimuleert namelijk de bloedcirculatie en het lymfestelsel (dat afvalstoffen afvoert) waardoor het een soort ontgiftende werking heeft.

Lichaamsdeel: Geschikt voor je lichaam
Doel: Verwijderen dode huidcellen, bloedcirculatie stimuleren, ontgiften
Huidtype: Alle huidtypes

Natuurlijke scrubspons

3. Natuurlijke scrubspons

Er zijn tegenwoordig allerlei eco-vriendelijke scrubsponsjes te koop, zoals een konjac spons of een loofah spons. Deze hebben als voordeel dat ze lang meegaan en volledig natuurlijk zijn. Vaak is er zelfs geen plastic verpakking. Goed voor het milieu!

Op termijn kunnen er zich wel bacteriën in de sponsjes nestelen. Ze regelmatig schoonmaken is daarom een vereiste.

Lichaamsdeel: Geschikt voor je lichaam
Doel: Reinigen
Huidtypes: Alle huidtypes

Scrub handschoen

4. Scrubhandschoen

Scrubhandschoenen zijn uitstekend geschikt voor het scrubben van je body omdat je hiermee snel en gemakkelijk het hele lichaam kunt scrubben.

Ze bestaan in allerlei materialen, zoals silicone, hennep en loofah. Je gezicht en andere gevoelige lichaamsdelen zoals je hals kun je met een scrubhandschoen beter vermijden.

Het is een duurzaam product dat je – afhankelijk van het materiaal – eenvoudig kunt wassen in de wasmachine.

Lichaamsdeel: Geschikt voor je lichaam
Doel: Dode huidcellen verwijderen, ingegroeide haartjes voorkomen
Huidtypes: Alle huidtypes

Ylonn Kjarr Scrub en Peeling

5. Peeling

Met een peeling, ook wel exfoliant genoemd, verwijder je dode, oppervlakkige huidcellen met behulp van zuren, zoals glycolzuur, salicylzuur, melkzuur of fruitzuren.

Je tovert er een gladder huidoppervlak mee te voorschijn en een peeling verwijdert dode huidcellen zonder dat je moet scrubben met scrubdeeltjes of een spons, borstel of handschoen.

Kans op huidbeschadiging loop je dus niet. Deze manier van scrubben is erg mild en daardoor perfect voor het gezicht.

Heb je last van een onzuivere huid of een huid met acne of pigmentvlekjes? Dan is peeling – vanwege het zuiverende effect – een geschikte scrubmethode voor jou.

Ook de ouder wordende huid is gebaat bij een peeling aangezien het de aanmaak van collageen stimuleert. Laat je huid wel wennen aan de peeling en bouw het gebruik langzaam op om uitdroging en irritatie te voorkomen.

Lichaamsdeel: Geschikt voor je gezicht
Doel: Dode huidcellen verwijderen, zuiveren, huidvernieuwing stimuleren
Huidtypes: Gevoelige huid, ouder wordende huid en onzuivere huid

Washandje

6. Washandje

Heb je een zeer gevoelige (gezichts)huid en wil je liever niet scrubben? Onderschat dan de kracht van een simpel washandje niet! Hiermee kun je namelijk ook goed je huid reinigen.

Maar dan op een milde manier, zonder het risico te lopen de huid te beschadigen of te irriteren. Gebruik het natuurlijk wel tezamen met een milde zeep of een facewash die bij jouw huidtype past.

Lichaamsdeel: Geschikt voor je lichaam en gezicht
Doel: Milde reiniging
Huidtypes: Gevoelige huid

Scrub met microbeads

7. Scrub met microbeads

Tot dusver heb ik 6 geweldige scrubmethodes met je gedeeld waarmee je kunt profiteren van de fantastische voordelen van scrubben. Het zijn 6 methodes die lief zijn voor je huid en de natuur.

Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken en je ‘waarschuwen’ voor een helaas nog steeds voorkomende scrubmethode: scrubben met microbeads. Mircobeads zijn hele kleine plastic balletjes die aan een scrub worden toegevoegd voor het ‘scrubbende’ effect.

Enorm schadelijk voor mens en milieu, want ze kunnen niet uit ons water worden gefilterd, en je huid doe je er ook geen plezier mee. De kleine plastic deeltjes komen uiteindelijk in de oceaan, ons voedsel en ons lichaam terecht.

Gelukkig neemt het gebruik van microbeads af, maar er zijn nog steeds scrubs verkrijgbaar die ze bevatten.

Je kunt het label checken om er zeker van te zijn dat een scrub geen microbeads, maar een natuurlijke scrubdeeltjes, bevat.

Mircobeads vind je op het label onder de namen: polyethyleen, polypropyleen, polyethyleen polypropylene, polyethyleentereftalaat, polyethylene terephthalate en polymethyl methacrylate.

YIONN Kjarr

Zoek je een natuurlijke scrub voor gevoelige lichaamdelen?

Speciaal voor vrouwen die hun lichaam en gezicht willen scrubben met een natuurlijke, biologische scrub heb ik YIONN Kjarr ontwikkelt. Deze scrub en peeling in één is bovendien speciaal ontwikkeld voor vrouwen die scheren, epileren en/of waxen.

De scrub is geschikt voor de meest gevoelige lichaamsdelen zoals de bikinizone. De milde scrub YIONN Kjarr bevat twee belangrijke ingrediënten: Bacillus Ferment en fijngemalen abrikozenpitjes.

In plaats van de typische peeling op basis van zuur biedt YIONN Kjarr een biologische peeling met het enzym Bacillus Ferment. Dit is veel vriendelijker voor de huid en perfect voor alle delen van het lichaam. Zelfs voor je gezicht.

De scrub bevat fijngemalen abrikozenpitjes die dankzij een fijne maling geen scherpe randen meer bevatten. De scrub is daar niet alleen geschikt voor alle lichaamsdelen, maar ook voor alle huidtypes.

Bekijk de YIONN scrub en peeling hier.

Voor een effectieve scrubroutine adviseer ik om wekelijks een zachte scrubhandschoen te gebruiken. Hiermee masseer je je huid en zorg je voor een betere doorbloeding. Het resultaat is een zachte, gezonde huid die vrij is van dode huidcellen.

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!