De kracht (en valkuilen) van een complimentje

“Wat ben jij toch een Slimmerik, zeg!” (Ik doe nochtans erg vaak domme dingen.), “Je straalt!” (Hmm, vind je?), “Leuk jurkje!” (Is gewoon van H&M hoor.) of “Wat zit je haar geweldig!” (Dit vogelnest?)

Complimentjes. Ze klinken als muziek in de oren en toveren bij de meeste van ons een grote glimlach op het gezicht. Nadat we onszelf tenminste eerst verlegen, ongemakkelijk en vooral onnodig naar beneden halen.

Waarom doen we dit? Hoe neem je een compliment juist aan? En hoe zorg je ervoor dat jouw lovende woorden niet alleen mooi klinken, maar ook goed aankomen? In dit artikel leg ik het je uit!

Ieder jaar op 1 maart is het Complimentendag! De perfecte gelegenheid om eens rijkelijk met welgemeende(!) complimentjes te strooien

de kracht van een complimentje

De magie van een compliment

Dat complimentjes en positieve aandacht voor een goed gevoel zorgen is duidelijk. Maar wist je dat hier ook een fysieke verklaring voor is?

Bij het ontvangen van waardering wordt het beloningscentrum van ons brein namelijk geactiveerd. Hierdoor stijgt de hoeveelheid dopamine en wordt vervolgens een geluksgevoel opgewekt.

Het krijgen van een compliment zorgt er dus voor dat je brein letterlijk een geluksstofje aanmaakt! Hoe geweldig is dat?

Nationale Complimentendag

Van Valentijnsdag tot Moeder- en Vaderdag. Commerciële nationale dagen zijn er (meer dan) genoeg. Op Nationale Complimentendag is het kopen van een geschenkje echter geen vereiste.

Sterker nog! Het wordt zelfs afgeraden. Complimentendag draait immers om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Doe je dit door middel van het kopen van een cadeautje? Dan heb je de spelregels van deze unieke dag alsook de werkelijke waarde van complimenten niet begrepen.

Lees snel verder en ontdek hoe het wel moet.

De kunst van het complimenteren (tips!), zo geef je een compliment

Tip 1: wees oprecht

Oprechtheid is een vereiste. Anders zeg je beter niets. Of op zijn minst iets anders. Voorbeeld: Vind je het nieuwe jurkje van je vriendin foeilelijk? Geef haar dan geen valse complimenten en vraag haar niet waar ze het vandaan heeft.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen is haar laten weten hoe gelukkig jullie vriendschap je maakt.

Tip! Ondersteun je woorden door middel van positieve lichaamstaal en toon een flinke dosis enthousiasme.

Tip 2: wees creatief en concreet

De beste complimenten blijven een leven lang in ons geheugen en gaan meestal over een persoonlijkheidskenmerk of iets waar we moeite mee hebben.

Voorbeeld: Raapte je verlegen vriend al zijn moed bij elkaar om opslag te vragen? Laat hem dan weten hoe trots je bent door zijn doorzettingsvermogen te complimenteren.

Tip 3: doseren, doseren, doseren

Maakte je met jouw welgemeend compliment iemand zo ontzettend blij dat je de lovende kritiek nu te pas en te onpas blijft herhalen? Dan neemt het positieve effect snel af. Goed doseren dus, dat gevlei.

Tip 4: houd de persoonlijkheid van de ontvanger in het achterhoofd

Lof ontvangen doet deugd, maar toch voelen we ons er soms ongemakkelijk bij. Zeker bij verlegen mensen kleuren de kaken snel rood. Houd hier rekening mee en complimenteer dergelijke personen liever wanneer jullie met zijn tweetjes zijn en niet in groep.

Tip! Is iemand erg verlegen? Stuur hem of haar dan een complimentje via e-mail of WhatsApp. Het is ietsje minder persoonlijk, maar het voelt wel stukken veiliger aan.

Zo ontvang je een compliment

Een complimentje correct ontvangen is eenvoudig en je hebt er slechts één simpel maar krachtig woord voor nodig: “Bedankt!”

Doe dit met een glimlach en voeg er eventueel nog “Wat leuk dat je dat zegt” aan toe en klaar is kees. Het gekke is dat we dit in theorie allemaal wel weten, maar in de praktijk toch geregeld fout reageren. Hierdoor wordt het compliment teniet gedaan en verliest het zijn kracht.

Wil jij die veer in je kont op een gracieuze manier ontvangen? Vermijd dan deze reacties!

Fout 1: ineenduiken en blozend wegkijken

Ok, aan je blozende kaken kun je niet veel doen. Maar die op de grond gerichte blik en je hangende schouders? Die heb je wel volledig in de hand.

Let op je lichaamstaal: sta rechtop en kijk de vleier in de ogen. En die rode wangen? Maak er een opmerking over! Een simpel “Dankje, ik word er rood/warm van.” stelt je op je gemak en toont dat het compliment je raakt.

Fout 2: het compliment bagatelliseren

Ga voor erkenning (“Dankje”) in plaats van bescheidenheid (“Valt best mee hoor…”). Je wil natuurlijk niet arrogant of ijdel overkomen of jezelf opschepperig op de borst kloppen. Maar door een complimentje weg te wuiven of onderuit te halen, degradeer je de lovende woorden.

Fout 3: voor wat hoort wat

Complimenteren is geen ruilhandel. Weersta daarom de drang om meteen “Maar jij ziet er ook leuk uit!” te zeggen. Bovendien komt snel een complimentje teruggeven onoprecht over.

Fout 4: het compliment rationaliseren

Tenzij hierom gevraagd wordt is jezelf verantwoorden of verdedigen nergens voor nodig. Complimenteert je baas je bijvoorbeeld op je geleverde werk? Leg dan niet uitgebreid uit wat je precies gedaan hebt en waarom. Wat je wel kunt doen is vragen om meer informatie.

Net als kritiek is een compliment immers een vorm van feedback. Je kunt er dus veel uit leren.

Fout 5: onzuivere motieven vermoeden

Ga jij ervan uit dat complimentenmakers een verborgen agenda hebben en neem je hun woorden daarom met enig wantrouwen in ontvangst? Niet doen! Want als jij telkens met “Bedankt, en zeg nu maar wat je van me wil” reageert, zullen de lovende woorden snel ophouden.

Laat daarom je achterdocht varen en hanteer de onschuldpresumptie: elke fleemkous is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. (Niet vice versa!) Echte schoonheid zit van binnen en heb je grotendeels zelf in de hand. Maar een welgemeend compliment doet natuurlijk altijd deugd.

Wanneer stak jij voor het laatst iemand een liefdevol hart onder de riem? Blijf je graag nog meer interessante tips ontvangen? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch!

Heb jij de subtiele kunst van het complimenteren al onder de knie? Of heb je zelf een handige tip om het geven en ontvangen van lovende woorden vlotter te laten verlopen? Deel ze in de comments!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!