Is IPL of laserontharing iets voor mij? De voor- en nadelen op een rijtje!

Geen zin meer om wekelijks meerdere malen in de badkamer te zwoegen voor een stel haarloze benen en blijf je liever permanent glad?
Dan zijn IPL en laser goede alternatieven!

Maar net als elke andere ontharingsmethode hebben ze natuurlijk hun voor- en nadelen.

Deze zet ik voor jou op een rijtje. Zo kan je zelf nagaan of deze zogenaamde “permanente” ontharingsmethoden iets voor jou zijn.

(En ik leg je natuurlijk ook uit waarom permanent tussen aanhalingstekens staat.)

Wat zijn IPL en laser?

Tijdens een IPL of laserbehandeling wordt de haarwortel zo verhit dat deze afsterft. Dit gebeurt door middel van de energie die vrijkomt van het licht van de laser of de flitslamp.

Deze energie wordt omgezet in warmte en vernietigt de haarfollikel waardoor er zich geen nieuwe haar meer kan ontwikkelen.

Lichtflitsen op je huid laten afvuren klinkt misschien niet zo fijn, maar het is stukken minder pijnlijk dan je zou denken.

Volledig pijnloos is het echter niet en het gevoel kun je vergelijken met een elastiekje dat tegen je huid schiet.
Aangenaam is het niet meteen, maar of het verdraagbaar is, hangt voornamelijk van jouw pijngrens af.

Het verschil tussen IPL en laser

Zowel bij de laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) als bij de flitslamp (Intense Pulsed Light, IPL) wordt gebruik gemaakt van selectieve fotothermolyse.

Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes kapot te maken. Het effect is dus hetzelfde, maar de methodes verschillen sterk.

Zo zendt de laser een krachtige, dunne energiestraal van één golflengte/kleur. Hierdoor gaat er geen licht verloren en is de behandeling uiterst effectief.

Het licht bij IPL daarentegen wordt uitgezonden in verschillende golflengtes (kleuren), net als bij een gewone lamp. Dit maakt het licht minder sterk, waardoor de haarzakjes minder goed vernietigd worden.

Ondanks dat IPL dus sneller is doordat je grote oppervlaktes in één keer doet, heb je wel meer behandelingen nodig.

Bovendien is er bij IPL ook een grotere kans dat je haartjes teruggroeien, terwijl een laserbehandeling ervoor zorgt dat tot 80% van de haren permanent verwijderd worden.

Mythes over IPL en laser ontharing

Het werkt altijd en het resultaat blijft eeuwig duren! Dat is wat veel mensen geloven. Dit klopt echter niet volledig.

Mythe 1: IPL en laser werken altijd

IPL en laser zijn enorm effectief, maar dat iedereen van deze technologische ontharingsmethodes kan genieten, is helaas niet waar. Zo moet het haar donkerder zijn dan de huid.

Oudere vrouwen met wit of grijs haar hebben dus pech. Ook mensen met een erg blond coupje zoeken beter een andere optie.

Mythe 2: het resultaat blijft eeuwig duren

Dat het resultaat voor altijd is, klopt ook niet helemaal.

Naast de dunne haartjes die niet verwijderbaar zijn door de laser kunnen slapende of inactieve haarzakjes ook gewekt worden door hormonen.

Met name testosteron. Hierdoor ontstaan na verloop van tijd soms nieuwe haren.

Gelukkig kan dit jaren duren!

Een gevaarlijke nachtmerrie of een haarloze droom?

Een paar keer het schoonheidssalon bezoeken en vervolgens jarenlang genieten van zijdezachte benen? Dat klinkt ideaal! Helaas is niets in het leven perfect (alhoewel we dat soms wel graag willen.)

En ondanks de voordelen die IPL en laser met zich meebrengen, zijn deze ontharingsmethode natuurlijk niet voor iedereen even geschikt.

Lees verder en ontdek wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen

 • Duurzame vorm van ontharen

IPL en laser verwijderen je lichaamshaar dan niet voor eeuwig en altijd, maar beide opties bieden een langdurig effect.

Ze verminderen drastisch de haargroei en na een aantal sessies is 70 à 90 % van het ongewenste haar definitief weg.

 • Minder onderhoud

Je moet gedurende een aantal maanden dan wel om de 6 weken eens lang gaan voor een sessie, maar dat is toch niets in vergelijking met wekelijks (of zelfs dagelijks) ontharingscrème te smeren, niet?

 • Bye bye aardbeienhuid

Met de zoete smaak van aardbeien heeft een aardbeienhuidje niets te maken. Het gaat hem over de puntjes en pitjes die je op je benen ziet na het scheren.

Deze ontstaan door huideigen oliën, bacteriën en dode huid die verstopt raken in de haarfollikel en vervolgens zwart kleuren bij blootstelling aan zuurstof.

Tijdens een IPL of laserbehandeling wordt de haarwortel vernietigd. Kans op verstopping van de follikels is er dus niet meer. (Wil je graag nog meer tips om aardbeienhuid te vermijden? Lees dan dit artikel!)

 • Overal te gebruiken

Benen, rug, onderarmen, bikinilijn, buik of gezicht: IPL en laser kunnen overal toegepast worden.

Nadelen

 • Auwch(?)

Of IPL en laser pijnlijk zijn hangt vooral van jouw persoonlijke pijngrens af. Het gevoel kan je vergelijken met een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten. Verder kan het een branderig gevoel nalaten en bij verkeerd gebruik is er kans op brandwonden.

 • Een langdurig proces

Doordat je haren niet allemaal even snel groeien heb je meerdere sessies nodig. Tijdens elke behandeling vernietig je namelijk enkel de haarzakjes van de haren die zich op dat moment in de eerste groeifase bevinden.

Het gemiddelde aantal beurten is 6 tot 10, maar dit hangt ook van je huidskleur, haarkleur en haarstructuur af.

Verder moet je tussen elke behandeling een rustperiode van 6 weken inlassen.

 • Duur

De behandelingen zijn op zich redelijk duur, maar als je nagaat dat je nooit meer waxstrips of scheermesjes hoeft te kopen, dan valt het uiteindelijk best mee. Zie het als een schoonheidsinvestering!

 • Niet voor iedereen

Voor laser en IPL moet het haar donkerder zijn dan de huid. Daardoor is het niet geschikt voor mensen met blond, wit of grijs haar.

Het contrast tussen haar en huid is in deze gevallen onvoldoende.

Verder kan een laserbehandeling ook pigmentatieproblemen veroorzaken waardoor je witte of donkere plekken krijgt. Dit komt niet overdreven vaak voor, maar mensen met een donkere huidskleur moeten hier extra voor opletten.

 • Je moet het haar laten groeien

Voor een behandeling moet het haar minstens een vierde van zijn lengte hebben. Dit betekent dat je vanaf minstens een week voor de behandeling niet meer mag scheren en eventjes je haar moet laten groeien.

IPL en laser zijn perfect voor vrouwen die…

 • Een lage pijngrens hebben en hierdoor niet kunnen epileren of harsen
 • Geen al te gevoelige huid hebben die snel verkleurd
 • In hun haarloosheid willen investeren
 • Zo lang mogelijk van hun resultaat willen genieten

Volgens mij zijn IPL en laser niet zo mijn ding…

 • Heb je een gevoelige huid? Dan is scheren een betere optie.
 • Heb je een hoge pijngrens maar verkleurt je huid snel? Dan is epileren een goed idee.
 • Vind je het niet erg om geregeld aan de slag te moeten gaan zolang de klus maar snel geklaard is? Dan is ontharingscrème misschien wel iets voor jou.

Elke vrouw is uniek en afhankelijk van je agenda, portemonnee en pijngrens is er een ontharingsmethode die perfect bij jou past.

Het vinden ervan vraagt echter soms wat werk, moeite en tijd. Hier help ik je graag bij verder! In de toekomst kun je dus nog meer blogs verwachten waarin ik de diverse ontharingsopties voor je uitlicht.

Zo vinden we samen de methode die jou op het lijf geschreven staat en je Mooi, Zeker, Jezelf laat voelen.

Ben je bijvoorbeeld benieuwd om te weten of harsen beter bij jou past? Lees dan dit artikel. Of denk je dat je het beter gewoon bij scheren houdt? Zorg er dan voor dat je deze typische scheerfoutjes zeker vermijdt!

En pas ook deze 6 bewezen tips toe zodat je een nog mooier en gladder resultaat krijgt na het scheren.

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beauty tips? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch.

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!