Dode huidcellen. ÉÉN van de oorzaken van ingegroeide haartjes.

Dode huidcellen: je hoort vaak dat het één van de oorzaken is waarom je haartjes ingroeien.
Maar wat zijn dode huidcellen precies? Waar komen ze vandaan? Waar gaan ze naartoe?

En nog belangrijker: wat hoor je ermee te doen?

Wat zijn dode huidcellen?

Dode huidcellen zijn, surprise surprise, huidcellen die niet langer meer leven. Ze vormen de buitenste laag van je huid.

Ze bieden je bescherming en slecht zijn ze op zich dus niet. Als er echter een ophoping van dode huidcellen is, dan zal je huid er dof en oneffen uitzien. Het omgekeerde van wat je graag wilt natuurlijk.

Bovendien zorgt een ophoping van dode huidcellen ervoor dat jouw porie-openingen verstopt raken.

Dit vergroot de kans op ingegroeide haartjes want hierdoor is het moeilijker voor je haartjes om probleemloos hun weg naar buiten te vinden.

In plaats daarvan raken ze verstopt onder het huidoppervlak en groeien ze onder je huid verder. Een stel pijnlijke en jeukende ingegroeide haartjes is het resultaat.

Waar komen die dode huidcellen vandaan? En waar gaan ze naartoe?

Jouw huid is jouw grootste orgaan. Het functioneert, letterlijk, als een goed geoliede machine. Jouw talgklieren produceren, je hele leven lang, nieuwe huidcellen en nemen afscheid van de oude.

Hiervoor maken deze talgklieren natuurlijke hydraterende oliën aan die dit meesterwerk van vernieuwing smooth laat verlopen.

Huidcellen, ook wel keratinocyten genoemd, bestaan uit een mix van proteïne. Deze mix van proteïne noemen we keratine, en wordt gemaakt in de opperhuid.

Gedurende de levenscyclus van een huidcel reist deze cel van de opperhuid naar de buitenste huidlaag, en zo naar het oppervlak. Hier zal hij uiteindelijk afsterven en vergaan.

Een huidcel doet er ongeveer één maand over om dit hele proces, van ontstaan tot vergaan, te doorlopen. En ieder uur vergaan er ongeveer 40.000 dode huidcellen.

Terwijl die dode huidcellen constant worden afgebroken en vervolgens na een tijdje van je af vallen, wacht daaronder een nieuwe sprankelende huid ongeduldig om tevoorschijn te komen.

Oké, dat klinkt logisch, maar hoe komt het dat jouw dode huidcellen niet meteen gewoon van je huid vallen dan? Waarom blijven die liggen terwijl je toch dagelijks een douchebeurt neemt en je kleding over je huid schuurt?

Hier het antwoord:

1. Vadertje tijd

Dat aanhoudende maandelijkse proces van ontstaan en vergaan werkt het best als we jong zijn. Naarmate we ouder worden vertraagt dit proces.

De talgklieren produceren minder natuurlijke olie en de weg van het opruimen van dode huidcellen naar het openbaren van een gezonde glanzende huid wordt langer.

Gevolg: een drogere huid en je raadt het al: ophoping van dode huidcellen. Maar voor je vadertje tijd hier de schuld van geeft, is het goed te weten dat hij hier niet in zijn eentje verantwoordelijk voor is. Er zijn nog meer redenen voor.

2. Onvoldoende of verkeerd reinigen van je huid

Vergeet jij ook wel eens ‘s avonds je huid braafjes schoon te maken? Dan kan het zijn dat je dode huidcellen langer rond blijven hangen dan de bedoeling is.

Aangezien je huid constant bezig is nieuwe cellen aan te maken en de oude af te voeren, kan een blokkade door overmatige make-up, bodylotion of andere huidverzorgingsproducten dit natuurlijke proces vertragen en zelfs blokkeren.

Vergelijk het met file op de snelweg: te veel auto’s op de weg vertragen de doorgang en kunnen het verkeer zelfs volledig tot stilstand brengen. En dat vindt toch niemand leuk?

3. Niet, te weinig of te vaak scrubben

Scrubben helpt ingegroeide haartjes de kop in te drukken.

Wanneer je scrubt verwijder je namelijk de dode huidcellen die aan de oppervlakte liggen en, die zoals eerder vermeld, de porie-opening kunnen verstoppen.

Door middel van een flinke scrubbeurt van top tot teen stimuleer je de celvernieuwing en help je jouw lichaam een handje bij het natuurlijke proces van aanmaken tot afscheiden.

Net als het dagelijks (bij voorkeur 2 x daags) reinigen van de huid is ook het regelmatig scrubben dan ook een belangrijk onderdeel van je beauty routine.

Vooral als je ouder wordt en de natuurlijke afvoer van dode huidcellen vermindert. Maar in tegenstelling tot het reinigen van je huid hoeft scrubben niet dagelijks te gebeuren.

Sterker nog: te vaak scrubben kan zelfs bijdragen aan het ontstaan van ingegroeide haren.

Wanneer je te vaak scrubt vernieuwt je huid zich sneller. Hoe meer nieuwe huid, hoe meer dode huidcellen en hoe meer kans dat de haarschacht verstopt raakt.

Beperk het scrubben daarom tot twee, maximaal drie keer per week.

Zorg er ook voor dat je jouw huid goed beschermt met een SPF.

Je nieuwe huid, net ontdaan van dode huidcellen, is gevoeliger voor zonlicht, en dus kwetsbaarder voor zonnebrand. Ook in de winter!

Let op! De huid van je gezicht is heel wat dunner. Wees daarom voor het gelaat extra voorzichtig.

Scrub je gezicht minder vaak dan de rest van je lichaam en gebruik een speciale, zachte scrub of exfolieer (ja, er is een verschil).

Ook voor de rest van je lichaam is een zachte scrub, zoals onze YIONN Kjarr, trouwens beter dan eentje met grove korrels.

4. Niet of onvoldoende voeden van je huid

Scrubben en reinigen van je huid is essentieel om de ophoping van dode huidcellen te verminderen, maar dit alleen is niet voldoende.

Na iedere reiniging en scrubbeurt moet je goed hydrateren. Sla je deze voeding over? Dan droogt je huid onnodig uit. Een droge huid is gevoeliger voor dode huidcellen omdat het als het ware een blokkade vormt op je huid.

Hierdoor raken de dode huidcellen die eronder liggen, en klaar zijn om afgevoerd te worden, er niet uit.

Kies altijd een voedende crème die afgestemd is op jouw huidtype. Dit zal je huid helpen het beste uit zichzelf te halen, en al deze processen vlotjes te laten verlopen.

5. Verandering van jaargetijde

Een andere veelvoorkomende oorzaak van de opbouw van dode huidcellen is je omgeving. Als de lucht om je heen droog is, wordt ook je huid droger.

In de winter is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld lager doordat de verwarming aanstaat. Dit klinkt misschien geweldig voor je haar (minder pluizig), maar voor je huid is het funest.

Deze droogt in rap tempo uit en de afvoer van dode huidcellen wordt geblokkeerd.

Tip! Zorg in de winter altijd voor extra hydratatie! Zo kun je binnenshuis enkele speciale kamerplanten plaatsen die de luchtvochtigheid verhogen.

Af en toe een raampje openzetten en het huis goed verluchten is ook een must. Een waterbakje op de verwarming zetten is dan weer blijkbaar geen goed idee. Deze zijn namelijk vaak bronnen van schimmels en bacteriën.

6. Verminderde huidconditie

Als je last hebt van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis kun je een verhoogde ophoping van dode huidcellen ervaren, die verergerd kan worden door het gebruik van ruwe zeep, blootstelling aan de zon en een lage luchtvochtigheid.

Als dit bij jou het geval is: raadpleeg altijd je huisarts of een dermatoloog voor een advies op maat voor jouw huid.

7. Zon, zon en nog eens zon

Niet alleen droge klimaten trekken het vocht uit je huid, maar ook te veel bakken in de zon. Lig daarom niet heel de dag lang in de blakende zon.

Voorkom zonnebaden op de heetste uren van de dag. En het allerbelangrijkste: smeer je regelmatig in met een geschikte SPF!

Ben je klaar om afscheid te nemen van jouw dode huidcellen en ingegroeide haartjes? Ik help je graag verder!

Zo schreef ik reeds een blogpost waarin ik je uitleg waarom een gepaste bodycream op maat een must is en welke ingrediënten je in een voedende crème hoort terug te vinden. Wil je meer leren over scrubben? Hier vertel ik je er alles over!

Mijn YIONN producten helpen je natuurlijk ook verder!

Laat die stralende, egale huid maar komen!

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beauty tips? Volg YIONN op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief. Let’s stay in touch

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!