Hittebultjes: wat te doen bij jeuk en rode uitslag door warmte?

Warmte uitslag of hittebultjes ontstaan wanneer je huid is blootgesteld aan (extreme) warmte. Het wordt dan ook wel warmte allergie of zweet uitslag genoemd.

Je ziet het veel bij baby’s en kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Tijdens de zomer of op vakantie bijvoorbeeld. Als jij last hebt van hittebultjes dan wil je er uiteraard zo snel mogelijk weer vanaf.

Lees snel verder, want ik vertel je hoe.

Hittebultjes: wat te doen bij jeuk en rode uitslag door warmte?

Wat zijn hittebultjes?

In de medische wereld wordt de term ‘miliaria’ gebruikt, maar in de volksmond kennen we het als hittebultjes, zweetbultjes, warmte-uitslag of warmte allergie. Hittebultjes komen meestal voor op plekken waar twee huidoppervlakken elkaar raken en met elkaar in wrijving komen, zoals de oksels, knieholten of de binnenkant van de bovenbenen. Hier kan de huid minder goed ademen.

Heb je last van jeuk en rode bultjes na het scheren of ontharen? Dan heb je waarschijnlijk geen last van hittebultjes, maar van scheeruitslag. Lees hier 5 tips tegen rode bultjes na het ontharen.

Hoe ontstaan hittebultjes?

Wijntjes op het terras, een boek lezen in de tuin of lekker het water op. De oplopende temperaturen geven ons genoeg dingen die we heerlijk vinden. Helaas is ons lichaam niet altijd blij met deze hogere temperaturen en ontstaan er hittebultjes op onze huid.

De bultjes ontstaan doordat zweetkliertjes verstopt raken en het zweet niet via de poriën naar buiten kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. Deze ‘hitte-uitslag’ is gelukkig onschuldig en goed te behandelen en te voorkomen. Het is niet altijd bekend waarom zweetkliertjes verstopt raken, maar er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van hittebultjes:

☀️ Door warm en tropisch weer

Voornamelijk in tropische gebieden, warm en vochtig, kun je eerder last krijgen van hittebultjes. Maar tijdens een warme zomer in Nederland kun je de uitslag ook krijgen, want simpelweg overmatig zweten kan een oorzaak zijn.

☀️ Tijdens of na lichaamsinspanning

Intensief hardlopen of hard werken, elke lichaamsactiviteit die ervoor zorgt dat je flink zweet kan leiden tot het krijgen van een warmte-uitslag.

☀️ Door oververhitting

Hittebultjes kunnen ook tevoorschijn komen wanneer je jezelf oververhit, bijvoorbeeld door je te warm aan te kleden, te slapen onder een elektrische deken of een te hoge temperatuur in de slaapkamer.

☀️ Tijdens langdurige perioden van bedrust

Wanneer je een lange tijd in bed ligt, bijvoorbeeld bij ziekte of herstel van een ongeluk, kun je zweetbultjes krijgen, met name als je koorts hebt.

Hittebultjes bij baby’s

De reden dat baby’tjes vaak warmte-uitslag krijgen heeft te maken met hun zweetkliertjes, die nog niet volledig ontwikkelt zijn. Hierdoor kan zweet gemakkelijker verstopt raken. Dit, vaak in combinatie met een te warme slaapkamer of te veel kleertjes, kan dan snel hittebultjes veroorzaken.

Hittebultjes voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer de temperaturen in eigen land naar een maximum stijgen, je overmatig zweet, of je wellicht een geweldige vakantie naar een tropisch oord in het vooruitzicht hebt: de volgende tips kunnen je helpen om warmte-uitslag te voorkomen.

Ik geef je 4 tips.

  1. Draag losvallende kleding, het liefst van natuurlijke materialen zoals katoen (stoffen als nylon en polyester kun je beter vermijden). Dit is de allerbeste manier om hittebultjes te voorkomen, omdat hittebultjes sneller ontstaan op plekken waar er wrijving van je huid op (te strakke) kleding voorkomt. De huid kan hier niet goed ademen waardoor zweet wordt vastgehouden.
  2. Als je je in warm en vochtig weer bevindt doe je er goed aan om activiteiten waarbij je overmatig zweet zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Koel daarnaast je lichaam regelmatig af met koude douches en probeer, waar mogelijk, koele ruimtes op te zoeken.
  3. Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer en constante ventilatie. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar naakt slapen is het allerbeste om je huid goed te laten ademen!
  4. Lichaamsplekken waar je overmatig zweet kun je extra absorberen met natuurlijke poeders, zoals bentoniet klei of pijlwortel. Deze hebben een vochtopnemende werking. In geval van nood kun je ook talkpoeder of zelf een beetje droogshampoo gebruiken.

Hittebultjes genezen

Heb je helaas al te maken met reeds ontstaande hittebultjes? Geen paniek! Hittebultjes zijn in de meeste gevallen niet ernstig en verdwijnen vanzelf weer, maar ze zijn wel ongemakkelijk en het is begrijpelijk dat je er liever niet langer dan noodzakelijk mee rondloopt.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt toepassen om sneller van de uitslag af te komen.

☀️ Net als voor het voorkomen is het voor het genezen van hittebultjes het allerbelangrijkste om de aangedane huid goed te laten ademen en daarom losse kleding te dragen.

☀️ Probeer ook vooral niet aan de uitslag te zitten aangezien je dan extra ontstekingen kunt krijgen en daarmee nog meer problemen veroorzaakt voor je huid. Om ervoor te zorgen dat de blaasjes en bultjes niet open gaan, raad ik je aan om na het douchen je lichaam droog te deppen in plaats van te wrijven.

☀️ Je doet er goed aan om vochtige en warme plekken even uit de weg te gaan, zoals bijvoorbeeld zwembaden en sauna’s.

☀️ Alhoewel die heerlijk piña colada geurende bodylotion of douchegel natuurlijk perfect is voor de zomer, kun je beter even voor natuurlijke producten te kiezen. Sterk geparfumeerde beautyproducten kunnen de huid namelijk extra irriteren. Kies voorlopig dus alleen voor natuurlijk producten zonder parfum.

#beautyhack: Aloë vera werkt verkoelend bij hittebultjes. Heb je een aloë vera plant thuis? Knip een stengel af, verwijder de binnenste ‘gel’ en leg dit even in de koelkast voor extra verkoeling en smeer het daarna op je huid. Heerlijk!

Geniet van je zomer!

Na het opvolgen van bovenstaande tips tegen hittebultjes kun je deze zomer lekker genieten van het mooie weer! Viva la summer!

Zorg wel dat je goed beschermd bent tegen de zon. Smeer je altijd in met zonnebrand en bedek je huid met ademende kleding en draag een vrolijke hoed of pet.

Gebruik je onze YIONN Raka lotion tegen o.a. rode scheeruitslag? Let dan extra op goede bescherming tegen de zon. Je nieuwe huid is extra gevoelig voor de zon en verbranding. Smeer je in met een passende factor (SPF) en herhaal dit gedurende de dag. Zeker wanneer je gaat zwemmen.

Wil je meer handige beauty en gezondheid tips of wil je meer weten over de YIONN huidverzorgingsproducten? Bezoek onze shop, volg ons op Facebook en Instagram. Of lees reviews van onze geweldige klanten. Let’s stay in touch!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!