Gevoelige huid? Welke stoffen dragen en welke beter vermijden

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is?

Daarnaast is het zichtbaar voor de buitenwereld.

Daarom is het belangrijk dat je je huid goed verzorgd met geschikte crèmes, voldoende water drinkt en je de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht.

Maar er is nog een belangrijke aspect waar je huid het grootste gedeelte van de dag mee in aanraking komt en wat veel mensen onderschatten: Textiel!

Je draagt het, je droogt jezelf er mee af, je slaapt erin. Eigenlijk komt onze huid 24 uur per dag met stoffen in aanraking.

Mensen met huidproblemen zoals eczeem zullen vaak al genoodzaakt zijn om bepaalde aanpassingen te maken als het op textiel aankomt.

Maar ook mensen met een gevoelige of droge huid of een huid met onzuiverheden doen er heel goed aan om zich te informeren over de beste stoffen voor de huid om voortaan betere, huidvriendelijke aankopen te doen.

Als je een geïrriteerde, gevoelige of droge huid hebt, kunnen bepaalde stoffen dit juist verergeren, maar met een normale huid zijn sommige stoffen ook minder fijn.

Want ook als je geen last hebt van een gevoelige huid, of huidproblemen als eczeem, is textiel van natuurlijke materialen alsnog fijner. Het ademt namelijk ook veel beter en ook kun je door het dragen van verkeerd materiaal in een later stadium huidirritaties ontwikkelen.

De beste stoffen bij een gevoelige huid

Welke stoffen je irritaties geven hangt natuurlijk deels af van de persoon, maar van sommige stoffen kunnen we wel met een redelijke zekerheid stellen dat ze minder goed zijn voor de huid.

Natuurlijke stoffen zijn beter voor de huid dan synthetische materialen. Hieronder valt zowel dierlijk als plantaardig textiel.
Sommige mensen, zoals veganisten, geven de voorkeur aan niet-dierlijke producten, maar dit is een persoonlijke voorkeur, los van wat het doet voor je huid.

Er hangt nog steeds een beetje een suf en stoffig imago rondom biologische kleding, maar tegenwoordig zijn er heel veel (web)shops die hele mooie en trendy kleding van natuurlijk materiaal verkopen.

Zijde

Er wordt vaak gedacht dat satijn en zijde dezelfde materialen zijn. Maar niks is minder waar, want satijn is geen materiaal maar een manier van weven.

Zo kan satijn geweven zijn van katoen, zijde en andere stoffen. Het is heel fijn geweven en is daarom glad en glanzend, vandaar dat het vaak wordt verward met zijde.

Zijde daarentegen is een dierlijk textiel, gemaakt door zijderupsen.

Deze stof is enorm ademend, sneldrogend en kan de huid zelfs hydrateren, vanwege de aminozuren die het bevat.

Deze aminozuren blijven behouden, zelf na het wassen!

Nog een groot voordeel is dat zijde altijd biologisch is, aangezien er geen pesticiden gebruikt kunnen worden. Dit dood namelijk de rupsen.

Linnen

Linnen is een plantaardige stof die gemaakt wordt uit de vezels van de vlasplant.
Ook linnen is zeer ademend en sneldrogend en kledingstukken van linnen worden meestal losjes ontworpen, waardoor het niet strak op de huid zit.

Linnen is bovendien één van de sterkste plantaardige stoffen die er is, waardoor het erg lang mee gaat. Naast ecologisch is het ook nog eens heel comfortabel en kan het zowel casual gedragen worden als naar chique gelegenheden.

Wist je dat linnen vroeger alleen gedragen werd door de creme de la creme?!

Katoen

Een van de meest gedragen en bekende stoffen. Katoen is een plantaardig textiel, gemaakt van de katoenplant. Katoen is zo populair omdat het heel comfortabel en zacht is en het veel stretch heeft.

Ook neemt het vocht, zoals zweet, snel op en droogt het ook vlot. Hierdoor is er geen vocht tussen de stof en de huid, wat vaak de oorzaak is van irritaties.

Alhoewel katoen meestal minder sterk is dan linnen heeft het toch een lange houdbaarheid en is het bovendien eco-vriendelijk. Kies bij voorkeur voor biologisch en Fairtrade katoen.

Hennep

Steeds meer dingen worden van hennep gemaakt en dat is niet gek want hennep is een heel duurzaam, plantaardig materiaal.

Kleding gemaakt van hennep gaat meer dan drie keer zo lang mee als katoen, het is goed bestand tegen vlekken, is warm in de winter en koel in de zomer, van nature mottig-bestendig en houdt meer Uv-straling buiten dan andere stoffen.

Ook deze stof is heel absorberend en hoe meer je het wast, hoe mooier het vaak wordt. Een zeer geschikt textiel om vele redenen en zeker voor mensen met een gevoelige huid.

Welke stoffen je liever wilt vermijden
Synthetische stoffen, zijn door de mens gemaakte stoffen.

Dit soort textiel is slecht voor de huid omdat het ten eerste geen natuurlijke vezels zijn en het niet absorberend is en ten tweede omdat het vaak meerdere malen wordt behandeld met chemicaliën.

Vaak zijn kledingstukken behandeld, zoals geverfd met kleurstoffen of kreukvrij gemaakt met formaldehyde.

Naast dat het af te raden is voor de (gevoelige) huid, is het daarnaast ook schadelijk voor het milieu, omdat deze chemicaliën vrijkomen bij het wassen en omdat deze kleding niet biologisch afbreekbaar is.

Acryl

Dit is een van de meest voorkomende synthetische stoffen, omdat het goedkoop is en vaak gemakkelijk te wassen is zonder extra voorschriften.

Bovendien is er veel keuze in kleuren, wat je bij bijvoorbeeld 100% wollen truien minder hebt. Het is daarom een populair materiaal, maar het is eigenlijk gewoon plastic, vaak vol met chemische stoffen en daarom sterk af te raden voor mensen met een gevoelige huid.

De kwaliteit is bovendien veel minder goed waardoor je vaker nieuwe kledingstukken moet kopen. Ondanks dat het goedkoper is, ben je zo dus vaak meer geld kwijt.

Polyester

Veel kledingstukken zijn nog steeds gemaakt van polyester, hoewel het vaak doet denken aan het disco-tijdperk.

Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties.

Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen. Iedereen heeft vast wel eens een polyester shirt gedragen op een warme dag. Dat is flink zweten!

Nylon

Nylon is sterker dan polyester en er zit veel stretch in. Maar het is ook één van de synthetische stoffen met de meeste chemicaliën.

De chemische stoffen kunnen via je huid binnendringen en als je hier gevoelig voor bent kun je zelfs serieuze allergische reacties krijgen.

Nog een ander risico van nylon is dat het in de buurt van hoge temperaturen kan smelten en ernstige brandwonden kan veroorzaken.

Wol
Wol is een twijfelgevalletje. Het is een natuurlijke, dierlijke stof en daarom voor veel mensen zonder problemen te dragen. Het is een heel mooi materiaal en heerlijk warm in de wintermaanden.

Maar het kan, zeker voor de gevoelige en droge huid, ook erg jeuken. Niet iedereen heeft er last van, maar sommige mensen voelen hun huid alleen bij het woord ‘wol’ al kriebelen.

Als dit bij jou het geval is, en je wilt toch wollen kleding dragen, kies dan voor merino wol. Dit is namelijk zachter dan ander woltextiel.

Beddengoed

Stoffen waar je huid mee in aanraking komt zijn niet alleen kledingstukken. Denk ook aan je beddengoed, want hier slaap je toch iedere nacht in.

Juist ’s nachts is de beste tijd voor je huid om zich te herstellen. Bovendien kun je dan flink zweten, waardoor bacteriën vermeerderen, en dit huidirritaties kan veroorzaken.

Kies daarom niet specifiek voor mooi beddengoed, maar juist voor beddengoed van een geschikte stof dat ademend is en vriendelijk voor de huid. En dit kan natuurlijk ook heel mooi zijn!

Als je denkt dat er in kussenslopen niet veel innovatie zit dan heb je het zeker mis. Er zijn tegenwoordig allerlei merken die speciale kussenslopen uitbrengen die extra goed zijn voor huid en haar.

Deze kussenslopen zijn vaak satijn, of gemaakt van zijde, waardoor het een gladder oppervlak heeft en er minder wrijving is.

Niet alleen voorkom je zo die slaapkreukels in je gezichtshuid, je bent ook van het warrige ‘net-uit-bed-kapsel’ af!

Zijde kussenslopen zijn vaak wat duurder, maar vanwege de eerdergenoemde aminozuren zijn deze heel goed voor de huid. Met name bij huidaandoeningen als acne zijn deze kussenslopen erg geschikt.

Sommige merken bieden zelfs speciale hygiëne kussenslopen aan die behandeld zijn met herstellende en antibacteriële crèmes of tea tree olie om herstelling van de huid te bevorderen, terwijl je slaapt!

Meer tips bij huidirritaties

Huidirritaties kunnen veroorzaakt worden door de stoffen, maar ook door te strakke kleding. Dit is namelijk slecht voor de bloedcirculatie en het is daarom goed om ook hier rekening mee te houden bij de aankoop van nieuwe kleding.

Als er behandelingsproducten, zoals verf en formaldehyde is gebruikt, wordt het aangeraden om nieuwe kleding te wassen alvorens te dragen. Als je erg blij bent met een aankoop wil je het kledingstuk natuurlijk gelijk dragen, maar door het te eerst te wassen wordt de overmaat aan formaldehyde verwijderd.
Heb je last van serieuze huidaandoeningen dan is tweemaal wassen aan te raden.

Ook je wasmiddel kan irritaties veroorzaken. Formaldehyde komt niet alleen voor in behandelingsproducten, het komt ook voor in een aantal wasverzachters. Wellicht kan switchen naar een ander merk je huidproblemen al oplossen.

Naast nieuwe kleding kan ook vintage kleding huidirritaties veroorzaken. Soms zijn deze niet voldoende gereinigd en zit er jarenlange opgebouwde stof en ander vuil in. Reinig deze dus altijd goed voordat je ze draagt!

En last but not least: Zorg voor een goed gehydrateerde huid. Een goed begin is ( zoals het gezegde luidt ) het halve werk.

Door te zorgen dat je huid lekker in haar velletje zit voorkom je dat je al met een achterstand aan de wedstrijd begint. Een droge huid brengt van zichzelf al problemen zoals schilfertjes, irritatie en jeuk met zich mee.

Ga je hier overheen wrijven met een stof waar je misschien net iets gevoeliger voor bent dan andere stoffen dan zal je huid ook heftiger reageren. Ze was al opgestaan met een licht ochtendhumeur, en het direct beginnen te zeuren maakt het er niet beter op :).

Zorg dus altijd dat je huid begint met de juiste voorbereiding. Dan is de kans op irritatie ook vele malen kleiner.

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!