Hoe hormonen je haargroei bepalen
Die vervelende haartjes op onze benen, oksels en schaamstreek zijn we liever kwijt dan rijk, maar een prachtige volle bos haar op ons hoofd zien we dan wel weer zitten. Sterker nog: daar kan het haar meestal niet snel genoeg groeien!
Maar wat bepaalt eigenlijk hoe snel ons haar groeit? En hebben wij hier misschien zelf ook wat over te zeggen? Lees snel verder.

Wat zijn hormonen?
Hormonen. We hebben er allemaal wel eens last van en wanneer we om onverklaarbare redenen in een slechte bui zijn, dan krijgen ze steevast de schuld. Maar wat zijn dit eigenlijk?
Een hormoon is een chemische signaalstof die door cellen in het lichaam geproduceerd wordt en via het bloed door je lichaam reist om de activiteit van andere cellen te reguleren. Ze hebben dus een regelfunctie in het lichaam en zijn van invloed op tal van dingen, zoals bijvoorbeeld groei en gedrag, maar ook huid en haar.
De geslachtshormonen
Zoals de naam al doet vermoeden worden geslachtshormonen afgegeven door de geslachtsklieren. Enkele voorbeelden van gebeurtenissen die hormonale veranderingen teweeg kunnen brengen zijn de menstruatiecyclus, de anticonceptiepil, zwangerschap en de menopauze.

Vrouwelijke hormonen
– Wat zijn het?
Van oestrogeen heb je waarschijnlijk al eens gehoord. Dit is het belangrijkste geslachtshormoon bij ons vrouwen en samen met progestagenen (nog een ander belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon) wordt het in de eierstokken geproduceerd.
Ze houden je huid en haar jong, voorkomen overmatige haargroei, regelen je menstruatie en zijn onder meer verantwoordelijk voor groei, onderhoud en herstel van weefsels.
Ook op mentaal vlak zijn ze trouwens onmisbaar want zo houden ze je bijvoorbeeld geestelijk scherp en zorgen ze voor een positief gevoel. Vanaf het 35e levensjaar begint de aanmaak van oestrogeen echter te dalen, waardoor vaak verschijnselen van de overgang optreden.
Tijdens de menopauze daalt de oestrogeenspiegel vervolgens nog verder. Dit is een natuurlijke en onvermijdbare overgang voor alle vrouwen en gewichtstoename, opvliegers en nachtzweten zijn enkele typische verschijnselen.
– Mogelijke gevolgen van een hormonale disbalans:
- dunner wordend haar
- haaruitval
- opvliegers
- nachtelijk zweten
- gewichtstoename
- droogheid of jeuk in de vagina
- lager of verlies van het libido

Mannelijke hormonen
– Wat zijn het?
Androgenen is een verzamelnaam voor mannelijke hormonen waarvan het meest bekende het hormoon testosteron is. Ook DHEA-S is een bekend androgeen hormoon. Veel mensen denken dat deze hormonen enkel bij mannen voorkomen, maar ook wij vrouwen maken deze in kleine hoeveelheden aan in de eierstokken en bijnieren.
In ruil krijgen we sterke botten, spieropbouw en een goede vetstofwisseling. En ook op mentaal vlak is testosteron belangrijk want het verhoogt je zelfvertrouwen en heeft een positieve invloed op je humeur. Net als ons oestrogeengehalte, neemt ook ons testosterongehalte na verloop van tijd echter af.
– Mogelijke gevolgen van een hormonale disbalans:
- haaruitval
- hirsutisme of overbeharing (dikkere en donkerdere haargroei op ongebruikelijke plekken, zoals het gezicht, de borst en de buik)
- acne
- onregelmatige of uitblijvende menstruatie

Het schildklierhormoon
De schildklier is een hormoonproducerende klier aan de voet van de keel.
De schildklier is erg klein maar onderschat hem niet, want dit vlindervormig orgaantje reguleert vrijwel alle systemen van ons lichaam en kan bijgevolg veel problemen veroorzaken.
Er bestaan veel soorten schildklieraandoeningen, en hypothyreoïdie (een te trage schildklier) is er eentje van.
Ongeveer 3% van de Nederlanders heeft er last van en de aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen.
Een droge huid, breekbare nagels, vermoeidheid en haaruitval zijn mogelijke gevolgen. Dit komt doordat een trage schildklierwerking voor een minder goede doorbloeding zorgt, wat een slechte aanvoer van voedingsstoffen naar het haar en haaruitval tot gevolg kan hebben.

Hebben wij ook nog wat te zeggen?
Dat ons haar na verloop van tijd steeds brozer wordt, is dus normaal. En ja, dat is misschien wel leuk op ons lijf (minder scheren!), maar op ons hoofd hebben we natuurlijk nog altijd graag een mooie, volle bos haar.
Daarom deel ik graag deze twee tips met je:
1. Gezond en gevarieerd eten
Als we het woordje “haarverzorging” horen, denken we meestal aan de producten die we erop smeren. Maar net zoals ware schoonheid van binnenuit komt, moet ook haar van binnenuit verzorgd worden. Voeding dat rijk is aan proteïnen, vitaminen en mineralen maakt je haar gelukkig.
Ervaart je lichaam een langdurig gebrek aan de juiste voedingsstoffen? Dan kan dit vroegtijdige haaruitval in de hand werken.
Weetje! Doordat haarfollikels zogenaamde niet-essentiële weefsels zijn, staan zij als allerlaatste in de rij tijdens de verdeling van voedende ingrediënten. Slechte voeding heeft daarom vaak als eerste een zichtbaar negatief effect op je haar.
2. Stress verminderen
Keep calm, slaap voldoende en maak je hoofd eens helemaal leeg. Want een overvloed aan stresshormonen is allesbehalve goed voor je haargroei en in extreme gevallen kan het zelfs tot haaruitval leiden.

Zullen deze tips mijn haar sneller laten groeien?
Wederom is er een verschil tussen wat we willen op ons lijf en op ons hoofd. Want kijken we al vloekend toe hoe die vervelende stoppels na nog geen dag alweer tevoorschijn komen piepen, lijkt het soms wel alsof het haar op ons hoofd aan een slakkentempo groeit.
Hoe leuk zou het zijn moesten we dit alles zelf kunnen bepalen? Veel mensen geloven trouwens echt dat ze door gezond te eten en de juiste producten te smeren hun haar sneller kunnen laten groeien. Maar dit klopt niet helemaal!
De tips zullen wel de conditie van je haar verbeteren en eventueel haarverlies tegengaan, maar je zal er de snelheid van je haargroei niet mee in de hand werken. Hoe snel je haar groeit (zowel op je hoofd als op je lichaam) is namelijk erfelijk bepaald en op het hoofd is dit meestal ongeveer 1 cm per maand.
Wat het toepassen van de tips wel zal doen, is de haargroei indirect wat beïnvloeden. Want doordat je minder gespleten punten zult hebben, hoeft de kapper heel wat minder bij te knippen. En verder zal je haar ook minder snel afbreken.
Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beauty tips? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch.
Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!
Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!
Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.
Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.
Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.
Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!
4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews
(Trustscore 4.6 uit 5)
YIONN Raka is echt een topproduct! Een zachte oplossing voor die vervelende pijnlijke ingegroeide haartjes, zeker in combinatie met de scrub.
Cindy
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Ik heb vaak zulke dingen gebruikt maar bij mij hielp het nooit terwijl anderen er wel altijd tevreden over waren en dat had ik precies bij dit product ook, maar had het toch besteld en het duurde wat langer bij mij maar het heeft zeker wel geholpen!
Maria Ilgun
Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug
Dat is mijn belofte aan jou!

Van gediplomeerd verpleegkundige tot ontharingsexpert:
Ik ben Wendy, de oprichter van YIONN. Ik weet als geen ander hoe het is om met scheerongemakken door het leven te gaan.
Nadat ik wanhopig veel geld aan alle mogelijke manieren en middeltjes tegen rode scheerbultjes en ingegroeide haren had uitgeprobeerd was ik het spuugzat.
Ik besloot zelf een oplossing voor mijn scheerirritaties te vinden die wel werkte en dat is gelukt!
Ik ontwikkelde Raka, een verzorgende lotion op basis van rozenwater, kamfer en wilgenbast, die door dun aan te brengen op het probleemgebied de huid na het ontharen gemakkelijk en snel tot rust brengt, rode bultjes voorkomt en de haren weer uit – in plaats van in – laat groeien.
En daarmee kon ik eindelijk afscheid nemen van mijn onzekerheid en ongemakken.
Halleluja.
Toen later bleek dat Raka niet alleen voor mij, maar ook voor vele andere vrouwen, ben ik er nog meerder andere producten omheen gaan maken die ontharen weer tot een prettige ervaring kunnen maken.
En omdat ik zo overtuigd ben van de werking en ik jouw geld niet wil houden in het zeldzame geval dat jij er niet tevreden oven bent bedacht ik de unieke YIONN binnen 30 dagen niet tevreden geld-terug garantie (een garantie die je normaal op hygiëne-producten nooit krijgt).