Vrije radicalen en antioxidanten, wat zijn dat nou eigenlijk? (En wat kun je eraan doen?)
Ware schoonheid zit van binnen, maar je kan de buitenkant wel een handje helpen natuurlijk. En naast prachtig gladde, onthaarde benen en oksels is ook een frisse, stralende huid enorm fijn.
Vrije radicalen vermijd je daarom beter volledig want deze boosdoeners zijn de nummer één veroorzakers van huidveroudering! Tenminste, dat is wat iedereen beweert.
Maar klopt dit wel?
Zijn ze echt zo kwaadaardig?
En zo ja, hoe kan je jezelf tegen deze agressieve ettertjes beschermen?
Lees snel verder!
Wat zijn vrije radicalen?
Op een uitgebreide scheikundeles zit je waarschijnlijk niet te wachten, dus ik zal het kort en simpel houden: Ons lichaam is voorzien van busjes (atomen) met magneten (elektronen).
Die magneten trekken ziektecellen aan en voeren deze vervolgens af. Helaas zijn de bussen meestal al vol waardoor we er extra nodig hebben die nog 1 magneetje vrij hebben.
Dit zijn de vrije radicalen.
Vrije radicalen hebben maar één elektron in plaats van twee en hebben nog een vrije plaats. Ze willen een paar vormen en zijn voortdurend wanhopig op zoek naar iets om zich aan te binden.
Een beetje zoals de singles die geloven dat ze pas écht gelukkig kunnen zijn als ze eindelijk hun romantische wederhelft gevonden hebben.
Ze zijn erg instabiel en proberen zich weer heel te voelen door een elektron te stelen van andere moleculen.
(De vrije radicalen, niet de singles. Alhoewel dit soort “diefstallen” zich soms ook in het mensenleven voordoen natuurlijk …)

Zijn alle vrije radicalen slecht?
Zeker niet! Ons lichaam maakt van nature vrije radicalen aan.
Zoals eerder vermeld binden ze zich aan ongezonde cellen of ziekteverwekkers om vervolgens samen het lichaam te verlaten.
Een nuttig natuurlijk proces dat virussen en infecties tegengaat en jouw gezondheid op peil houdt!
Waarom worden ze dan gezien als boosdoeners?
Te veel van iets is altijd slecht. En dat is bij vrije radicalen niet anders! Zijn er te veel vrije radicalen in je lichaam aanwezig? Dan wordt dat mooi natuurlijk proces volledig verstoord en raken ze de controle kwijt.
Van balans is dan geen sprake meer want de onstuimige vrije radicalen grijpen nu de eerste de beste die ze tegenkomen (ze hebben echt meer in gemeen met het single zijn dan je zou denken, niet?)

Bij een overschot aan vrije radicalen, binden ze zich ook aan gezonde cellen!
Er vindt dan een chemische reactie (oxidatie) plaats die wat op een explosie lijkt en een domino-effect in gang zit.
Alle cellen rondom de geoxideerde cellen lopen nu kans om ook beschadigd te raken, want wanneer een gezonde molecuul een elektron verliest aan een vrije radicaal, dan wordt het zelf een vrije radicaal.
Om zich te kunnen stabiliseren, is de molecuul namelijk gedwongen zelf een elektron van een andere gezonde molecuul stelen.
Een ware vicieuze cirkel!
Bovendien is elke molecuul die oneven is geweest, nu permanent beschadigd. Als je een hap van een appel neemt en deze vervolgens even laat liggen, kan je de werking van vrije radicalen met eigen ogen zien.
De appel reageert op de zuurstof in de lucht en kleurt snel bruin. Dat is het gevolg van oxidatie. Hetzelfde gebeurt ook in jouw huid. Alleen duurt het dan niet enkele minuten, maar een paar decennia.
En vroegtijdige veroudering van de huid, DNA-schade en zelfs kanker zijn slechts een paar van de mogelijke gevolgen.

Vrije radicalen en jouw huid
Een overschot aan vrije radicalen doet je huid niet veel goeds. Ze tasten het bindweefsel van jouw huid aan waardoor deze minder elastisch wordt en rimpels en een doffe teint ontstaan.
Ouder worden is een natuurlijk proces waar we geen schrik voor moeten hebben. Meestal worden we elk jaar wat wijzer en zelfzekerder. Niets mis mee dus!
Maar aan vroegtijdige huidveroudering hebben we niets.
Verder brengt oxidatieve stress soms ook ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld huidkanker. Dit tegengaan is daarom zeker aangeraden!
Gelukkig is ons lichaam voorzien van een natuurlijk beschermingsmechanisme: antioxidanten!
Antioxidanten kan je vergelijken met citroensap. Herinner je je nog het voorbeeld van de appel die bruin wordt door oxidatie? Nou, als je een beetje citroensap op de appel doet, dan behoudt deze zijn kleur.
Antioxidanten creëren een beschermende laag waardoor de vrije radicalen minder schade aanrichten. Ze worden ook wel “vrije radicalenvangers” genoemd, maar eigenlijk is de bijnaam “barmhartige donateur” beter.

Want door één van hun eigen elektronen te doneren, kunnen ze de agressieve “elektronenjunkies” neutraliseren.
En dat zonder zelf gevaarlijke vrije radicalen te worden!
Vitamines zijn bekende antioxidanten. Verder zijn ze ook van nature in je lichaam aanwezig, maar dit aantal is onvoldoende om alle vrije radicalen te bestrijden.
Bovendien nemen ze met de jaren af. Tussen de 30 en 50 daalt het aantal antioxidanten maar liefst 35%!
Alle extra hulp is dus welkom!
Hoe ontstaan vrije radicalen?
Vrije radicalen ontstaan constant en vormen zich bij de afbraak van voedingsstoffen in je lichaam. Ze zijn een natuurlijk bijproduct en we hebben ze allemaal.
De hoeveelheid hangt echter van jouw levensstijl af en verschilt van mens tot mens. Verder zijn er ook een heleboel externe factoren die tot een explosie van vrije radicalen kunnen leiden.

Vrije radicalen ontstaan door:
- Slechte voeding
- Roken
- Alcohol
- Omgevingsfactoren zoals UVA-stralen en smog
- Medicijnen zoals antibiotica, chemotherapeutica en cortisonen
- Chemicaliën (bijvoorbeeld in drinkwater en uitlaatgassen)
Wat kan je doen om vrije radicalen te verminderen?
Als een ongezonde levensstijl een explosie van vrije radicalen veroorzaakt, kan je waarschijnlijk wel al raden wat de oplossing is: een gezonde levensstijl!
? Bescherming van antioxidanten
Je weet al dat antioxidanten jouw redder in nood zijn. Je lichaam maakt ze van nature en probeert zo het overschot aan vrije radicalen weg te werken en de schade te beperken.
Door externe factoren kan de hoeveelheid vrije radicalen echter enorm oplopen en ons lichaam is niet opgewassen tegen zo’n groot leger.
Extra antioxidanten zijn dus zeker welkom!
Tip! Ik hoor je al denken: “Oké, welke supplementen kan ik nemen? Ik ben klaar voor een overdosis antioxidanten!” Maar helaas, die vlieger gaat niet op. Ook hier is te veel niet goed. Anders was de oplossing wel erg simpel, niet?
Hoewel je niet snel een overdosis aan antioxidanten zult binnenkrijgen via je voeding, kan dit wel gebeuren met hoog geconcentreerde supplementen.
Dan werken de antioxidanten eerder als pro-oxidanten, waardoor de oxidatie toeneemt en ze zowel gevaarlijke cellen (zoals kankercellen) als gezonde cellen beschermen. Het vinden van een gepaste balans is dus de boodschap.

? Huidverzorging
Verzorgingsproducten die hoge concentraties antioxidanten bevatten zijn uitstekende helpers.
Zo is vitamine C heel effectief als antioxidant om een doffe en oneffen teint tegen te gaan.
Ook vitamine E beschermt je goed tegen vrije radicalen. Het versterkt de barrièrefunctie van je huid waardoor het aantal vrije radicalen daalt en het zorgt er ook voor dat UV-straling minder schade kan toebrengen waardoor je minder snel verbrandt in de zon.
Klinkt goed, niet? Onze YIONN Náinn is van een flinke dosis voorzien!
? Wat moet er op je bord?
Antwoord: gezonde, evenwichtige voeding dat rijk is aan antioxidanten! Denk aan: groene groenten, citrusvruchten, noten, bonen, peulvruchten en vette vis.
Bereid of bewerkt vlees, gefrituurde gerechten, verzadigde vetten en alcohol vermijd je dan weer beter.
? Stop met roken
Roken is nergens goed voor. Sigarettenrook bevat vrije radicalen en het inademen ervan is even slecht voor je huid als voor de rest van je lichaam.
- Drink minder alcohol
- Drink voldoende water, zodat je huid gehydrateerd blijft
- Pas op voor de zon en gebruik goede zonbescherming
- Vermijd stress
- Maak tijd voor voldoende lichaamsbeweging
- Zorg dat je genoeg slaapt en van een goede nachtrust geniet
Naast een frisse, stralende huid dankzij antioxidanten en een gezonde levensstijl, zijn ook prachtig gladde, onthaarde benen en oksels fijn!
Zodat jij je altijd Mooi, Zeker, Jezelf kan voelen, deel ik daarom al mijn beauty secrets!
Want ja, ware schoonheid zit van binnen en goed in je vel zitten is wat echt telt. Maar dat velletje mag toch gerust mooi en stralend zijn?
Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beauty tips? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch!
Wist jij al wat vrije radicalen en antioxidanten zijn? Of ben je blij dat het mysterie eindelijk is opgelost?
Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!
Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!
Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.
Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.
Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.
Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!
4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews
(Trustscore 4.6 uit 5)
YIONN Raka is echt een topproduct! Een zachte oplossing voor die vervelende pijnlijke ingegroeide haartjes, zeker in combinatie met de scrub.
Cindy
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Ik heb vaak zulke dingen gebruikt maar bij mij hielp het nooit terwijl anderen er wel altijd tevreden over waren en dat had ik precies bij dit product ook, maar had het toch besteld en het duurde wat langer bij mij maar het heeft zeker wel geholpen!
Maria Ilgun
Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug
Dat is mijn belofte aan jou!

Van gediplomeerd verpleegkundige tot ontharingsexpert:
Ik ben Wendy, de oprichter van YIONN. Ik weet als geen ander hoe het is om met scheerongemakken door het leven te gaan.
Nadat ik wanhopig veel geld aan alle mogelijke manieren en middeltjes tegen rode scheerbultjes en ingegroeide haren had uitgeprobeerd was ik het spuugzat.
Ik besloot zelf een oplossing voor mijn scheerirritaties te vinden die wel werkte en dat is gelukt!
Ik ontwikkelde Raka, een verzorgende lotion op basis van rozenwater, kamfer en wilgenbast, die door dun aan te brengen op het probleemgebied de huid na het ontharen gemakkelijk en snel tot rust brengt, rode bultjes voorkomt en de haren weer uit – in plaats van in – laat groeien.
En daarmee kon ik eindelijk afscheid nemen van mijn onzekerheid en ongemakken.
Halleluja.
Toen later bleek dat Raka niet alleen voor mij, maar ook voor vele andere vrouwen, ben ik er nog meerder andere producten omheen gaan maken die ontharen weer tot een prettige ervaring kunnen maken.
En omdat ik zo overtuigd ben van de werking en ik jouw geld niet wil houden in het zeldzame geval dat jij er niet tevreden oven bent bedacht ik de unieke YIONN binnen 30 dagen niet tevreden geld-terug garantie (een garantie die je normaal op hygiëne-producten nooit krijgt).