Waxen versus harsen: wat is nou het verschil?
Ben je die harde stoppels na het ontharen meer dan beu? Dan kan harsen je redder in de harige nood zijn!
Maar wat is dat eigenlijk precies? En wat is nou het verschil tussen harsen en waxen? En sugaring? Is dat dan ook hetzelfde?In dit artikel leggen we het je uit! Verder doen we ook de verschillende waxmethodes uit de doeken, zodat jij zelf kunt beslissen welke optie het beste bij jou past.

Waxen en harsen: is er een verschil?
Het korte antwoord luidt “ja en nee”, maar daar komen we natuurlijk niet veel verder mee.
Dus dan maar het lange antwoord: Wij Nederlanders houden ervan ons vocabulair te vergroten door af en toe een woordje van het Engels te lenen. Dit is ook hoe waxen in ons woordenboek terecht is gekomen.
Want ondanks dat we al in het bezit zijn van de oer Nederlandse term “harsen”, gebruiken we ook graag het anglicisme “waxen”. Op zich is het dus hetzelfde.
Wat daarentegen wel voor een groot verschil zorgt is de manier van waxen. En dan met name de soort wax alsook de methode van het aanbrengen en het verwijderen ervan.
Waarom denken zoveel vrouwen dan dat harsen en waxen twee verschillende ontharingsmethodes zijn?
Dit komt doordat de Brazilian Wax voornamelijk met striploze hars wordt uitgevoerd.
Hierdoor gaan veel mensen ervan uit dat waxen enkel door middel van striploze hars gebeurt en dat harsen betrekking heeft op plakkerige hars die je met een strip verwijdert.
Dat de waxmethode een ander resultaat oplevert, klopt inderdaad. Maar dat betekent niet dat waxen en harsen daarom ook twee verschillende dingen zijn.
Tot op heden is waxen dus nog steeds slechts een anglicisme.

Harde wax, zachte wax of sugaring: wat is de beste optie voor jou?
Nu we dat raadsel opgelost hebben, kunnen we over naar de volgende stap. Want je weet natuurlijk nog steeds niet welke manier van waxen (of harsen) het beste bij jou past.
Harde wax
Harde wax wordt ook harsen zonder strips, no strip wax en strip free wax genoemd. Wie ooit al eens de befaamde Brazilian Wax liet uitvoeren weet waarover we het hebben.
Bij harde wax breng je met een spateltje een dun laagje warme wax aan op de huid.
Vervolgens laat je de wax afkoelen waardoor deze uithardt en de haartjes in de wax verankerd komen te zitten.
Als je vervolgens de wax verwijdert door een lipje los te maken en eraan te trekken, komen ook de haren mee.
Het beste te gebruiken voor: gevoelige zones zoals de bikinilijn, oksels, bovenlip en gezicht.
Voordelen
- Perfect voor de bikinilijn: Harde wax heeft een betere grip op de haartjes. Dit maakt het perfect voor je bikinilijn aangezien schaamhaar grof is en moeilijker te verwijderen is uit de follikel.
- Minder huidirritatie: Hoewel warme striploze wax plakt, is dit in koude toestand niet meer het geval. De wax hangt zodoende enkel aan de haartjes vast en werkt niet als een pleister op de huid.
- Vlotter: De warmte van de wax kan het proces comfortabeler maken en je poriën openen, zodat de haren makkelijker verwijderbaar zijn.
Tip! Ook warm water maakt je haartjes zachter en opent je poriën. Neem daarom voor het waxen eerst een warme douche.

Nadelen
- Geknoei: De stroperigheid van warme wax levert in de meeste gevallen redelijk veel geknoei op.
- Opgepast: Je kan je flink verbranden door oververhitte wax op je huid aan te brengen.
- Prijskaartje: Warme waxbehandelingen in een schoonheidssalon kunnen behoorlijk prijzig zijn.
Zachte wax
Zachte wax wordt ook harsen met strips, stripharsen en stripwaxen genoemd. Dit is een wat verouderde manier van ontharen waarbij je de strips aan de huid hecht.
Verwijder je vervolgens de strip, dan trek je ook de haren uit.
Hars met strips slaat zowel op kant-en-klare harsstrips die je tussen je handen moet opwarmen als op de harsmethode waarbij je eerst de opgewarmde hars aanbrengt op de huid en daarop een strip plakt.
Het beste te gebruiken voor: minder gevoelige zones zoals de benen, armen, borst en rug. Ook kun je in de winkel kant-en-klare harsstrips voor je gezicht en bovenlip kopen.

Nadelen
- Meer kans op huidirritatie: Doordat de strips zich aan de huid hechten, wordt de huid belast en kan ze geïrriteerd of zelfs beschadigd raken.
- Enkele harige dagen: Doordat de haartjes niet in de wax verankerd komen te zitten, is deze vorm van waxen niet geschikt voor zeer korte haartjes.
Je zult je stoppeltjes daarom minimum 1,5 millimeter moeten laten groeien. - Plakkerigheid: Er blijft vaak een plakrest achter op de huid. Hiervoor krijg je bij de meeste kant-en-klare strips echter een speciaal doekje voor.
Sugaring
Sugar waxing, suikerpasta, body sugaring of Persian waxing. Hoe je het ook wilt noemen, sugaring is in.
Het is een minder pijnlijk en volledig natuurlijk alternatief voor ontharen met hars.
De pasta, gemaakt van suiker, limoen en heet water, wordt eerst tegen de haargroei in opgebracht. En daarna wordt het met de haargroeirichting mee verwijderd.
Hierdoor breken je haartjes minder snel af en is er minder kans op ingegroeide haren.
De pasta blijft bovendien niet plakken aan de huid, maar alleen aan je haar. Je huid wordt dus niet extra belast en dit maakt sugaring meer geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Zijn er dan geen nadelen aan sugaring? Toch wel.
Het is namelijk moeilijk om deze methode zelf thuis toe te passen. De techniek vergt wat oefening en ook de consistentie van het mengsel moet goed zijn.
Sugaring laat je dan ook beter door een professionele schoonheidsspecialist uitvoeren.
Het beste te gebruiken voor: het hele lichaam.
Voordelen
- Minder pijn
- Minder kans op ingegroeide haren
- Geschikt voor de gevoelige huid
Nadelen
- Moeilijk zelf toe te passen en dus prijzig

Elke vrouw is uniek en afhankelijk van je agenda, portemonnee en pijngrens is er een ontharingsmethode die perfect bij jou past. Het vinden ervan vraagt echter soms wat werk, moeite en tijd. Hier helpen we je graag bij verder!
In de toekomst kun je dus nog meer blogs verwachten waarin we de diverse ontharingsopties voor je uitlichten. Zo vinden we samen de methode die jou op het lijf geschreven staat en je Mooi, Zeker, Jezelf laat voelen.
Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!
Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!
Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.
Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.
Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.
Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!
4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews
(Trustscore 4.6 uit 5)
YIONN Raka is echt een topproduct! Een zachte oplossing voor die vervelende pijnlijke ingegroeide haartjes, zeker in combinatie met de scrub.
Cindy
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Na 2 weken merkte ik al verschil.Bijna geen bultjes en jeuk meer na t scheren. Ik ga zeker meer producten uitproberen.
Patricia Tikar
Ik heb vaak zulke dingen gebruikt maar bij mij hielp het nooit terwijl anderen er wel altijd tevreden over waren en dat had ik precies bij dit product ook, maar had het toch besteld en het duurde wat langer bij mij maar het heeft zeker wel geholpen!
Maria Ilgun
Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug
Dat is mijn belofte aan jou!

Van gediplomeerd verpleegkundige tot ontharingsexpert:
Ik ben Wendy, de oprichter van YIONN. Ik weet als geen ander hoe het is om met scheerongemakken door het leven te gaan.
Nadat ik wanhopig veel geld aan alle mogelijke manieren en middeltjes tegen rode scheerbultjes en ingegroeide haren had uitgeprobeerd was ik het spuugzat.
Ik besloot zelf een oplossing voor mijn scheerirritaties te vinden die wel werkte en dat is gelukt!
Ik ontwikkelde Raka, een verzorgende lotion op basis van rozenwater, kamfer en wilgenbast, die door dun aan te brengen op het probleemgebied de huid na het ontharen gemakkelijk en snel tot rust brengt, rode bultjes voorkomt en de haren weer uit – in plaats van in – laat groeien.
En daarmee kon ik eindelijk afscheid nemen van mijn onzekerheid en ongemakken.
Halleluja.
Toen later bleek dat Raka niet alleen voor mij, maar ook voor vele andere vrouwen, ben ik er nog meerder andere producten omheen gaan maken die ontharen weer tot een prettige ervaring kunnen maken.
En omdat ik zo overtuigd ben van de werking en ik jouw geld niet wil houden in het zeldzame geval dat jij er niet tevreden oven bent bedacht ik de unieke YIONN binnen 30 dagen niet tevreden geld-terug garantie (een garantie die je normaal op hygiëne-producten nooit krijgt).