11 misverstanden over zonnebrand: zo zit het echt

De zon, wie is er niet dol op? Zodra de eerste warme zonnestralen weer te voorschijn komen lijk je het aan alles te merken. Mensen zijn meer buiten, ze worden actiever en vrolijker!

Wanneer de zomer eindelijk weer begint kunnen we om weer het terras op te gaan met een verfrissend rosé-tje, liggen we het liefst lekker op het strand met een goed boek en strijken we maar al te graag neer in het park op een kleedje met een lekker ijsje.

En als er in ons eigen land niet genoeg zon te halen valt, dan boeken we een vakantie naar een warm oord voor onze benodigde vitamine D én dat heerlijke bruine kleurtje wat ons allemaal een beetje mooier maakt.

Helaas bestaan er wel de nodige misverstanden over veilig zonnen en het gebruik van zonnebrand. Ik heb daarom de grootste misverstanden over zonnebrand en de zon voor je op een rij gezet, zodat we ze samen de wereld uit kunnen helpen.

P.S.: Na het beschermd zonnen raad ik je aan om altijd een aftersun lotion of voedende body crème te gebruiken. Zo kan je huid tot rust komen en wordt het vochtgehalte weer aangevuld. Kies altijd voor een parfumvrije variant om irritatie te voorkomen.

11 misverstanden over zonnebrand: zo zit het echt

1. Als je eenmaal gewend ben aan de zon hoef je geen zonnebrand meer te gebruiken

Het klopt dat het belangrijk is om je huid langzaam te laten wennen aan zonlicht en de tijd in de zon opbouwt. Maar, wanneer je eenmaal een kleurtje hebt betekent dit niet dat dit je extra beschermd bent tegen de zon.

Een bruine kleur is alleen een teken dat je huid is blootgesteld aan de zon en je huidcellen melanine hebben aangemaakt. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, want iedereen is dol op een bruin kleurtje, maar dit is al een vorm van huidbeschadiging. Ga je vervolgens onbeschermd zonnen dan verbrand je mogelijk niet meer, maar stel je je huid bloot aan ongezonde UV-straling.

Het is dan ook ontzettend belangrijk om je altijd te beschermen tegen de zon. Ook als je al een kleurtje hebt of niet (meer) verbrand.

2. Een dure zonnebrandcrème is van veel betere kwaliteit dan een goedkoop (huis)merk

Het aanbod aan zonnebrandproducten is enorm breed en er zijn grote verschillen in prijzen. Dit schrikt je misschien af, want welke is nu de beste? Ieder jaar test de Consumentenbond een breed assortiment zonnebrandcrèmes. Keer op keer blijkt dat een duur merk niet per definitie een betere bescherming tegen de zon en UV-straling geeft.

Ook is gebleken dat sommige merken helemaal niet de beloofde beschermingsfactor gaven, maar een lagere dan op de verpakking staat vermeld. De lijst met winnaars is een goede mix van A-merken en huismerken.Vertrouw dus niet blindelings op de prijs of het merk als het om zonnebrand aankomt, maar doe van tevoren even wat (online) onderzoek.

3. Op een bewolkte dag of in de schaduw hoef je je niet in te smeren

UV-stralen bestaan uit UVA, UVB en UVC stralen. UVC stralen zijn het schadelijkst voor ons,, maar deze bereiken gelukkig de aarde niet. Ze worden tegengehouden door de ozonlaag. UVA en UVB stralen bereiken de aarde wel.

UVA stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook op een bewolkte dag. Deze stralen kunnen door wolken en je huid dringen waar het cellen kan beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je je het hele jaar beschermd, goed weer of slecht weer!

UVB straling bereikt ons vooral op zonnige dagen. Dit is wat ons het mooie bruine kleurtje geeft en onze huid doet verbranden. De straling bereikt je huid ook door middel van weerkaatsing, bijvoorbeeld via sneeuw, water en zelfs zand. Ook van onder een boom of een parasol kan de straling je dus bereiken en daarom is het ook noodzakelijk om in de schaduw je huid goed te beschermen.

4. Je hoeft je maar één keer per dag in te smeren

Als je zonnebrand aanschaft dan kun je kiezen uit crèmes met verschillende beschermingsfactoren die worden aangeduid met SPF (Sun Protection Factor).

De SPF geeft aan hoe veel keer langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden bij gebruik van de zonnebrandcrème vergeleken met de tijd wanneer je geen bescherming gebruikt.

Kun je met jouw huidtype onbeschermd ongeveer tien minuten in de zon liggen voordat je verbrand? Dan kun je met factor 4 ongeveer 40 minuten zonnen voordat dit gebeurt. Met factor 15 zou dit 150 minuten zijn.

Smeer je dus, afhankelijk van je huidtype en de SPF, regelmatig in. Bij het insmeren is het belangrijk dat je je goed insmeert. De mate van bescherming is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid die je aanbrengt. Vaak smeren we te weinig product en een dun laagje SPF50 kan dan deze zonnebrand een werking hebben van SPF20.

5. Waterproof zonnebrandcrème blijft zitten na het zwemmen

Er wordt vaak gedacht dat je met een waterproof zonnebrandcrème langer veilig bent, ook na het zwemmen. Maar dit is niet het geval. Allereerst bestaat een waterproof zonnebrand niet.

Anders zouden we het er immers nooit af kunnen wassen! Daarom mag deze term ook niet meer gebruikt worden en wordt het nu aangeduid met ‘waterbestendig’.Dit betekent dat de crème of lotion in aanraking met water er niet direct afgaat, maar dat je tijdens het zwemmen nog enige tijd bent beschermd.

Toch zal na het zwemmen de SPF aanzienlijk lager zijn en wanneer je je afdroogt met een handdoek verwijder je het product in zijn geheel. Na het zwemmen daarom opnieuw insmeren ook met een waterbestendig zonnebrandproduct!

6. Met een donker huidtype hoef je je geen zorgen te maken

Iedereen heeft wel een vriend of vriendin die nooit verbrandt op het terras of tijdens de vakantie. Of misschien ben je zelf wel zo’n gelukkige.

Mensen met meer pigment in hun huid hebben inderdaad minder kans op schade, zoals verbranding en huidkanker, ze zijn door de hoeveelheid melanine van nature beter beschermd. Maar dat betekent niet dat ze volledig beschermd tegen de zon zijn.

Door overmatig blootstellen aan de zon kan er over lange termijn nog steeds veel schade door UV-straling worden aangericht en de huid zal bovendien uitdrogen. Ook zegt huidskleur niets over je genen en kun je bijvoorbeeld erfelijk fijngevoeliger zijn voor huidkanker.

7. Je wordt niet bruin van factor 50+

SPF50+ wordt ook wel sunblock genoemd en heeft daarom het imago dat het zonnestralen volledig blokkeert en je er niet bruin van wordt. Maar geen enkel zonnebrandproduct houdt het bruiningsproces tegen, ze zijn simpelweg niet sterk genoeg.

Wel wordt het vertraagd, maar dit is alleen maar goed. Geef je je huid in één keer te veel zon dan hebben je huidcellen namelijk geen kans om melanine aan te maken en wordt de huid rood: je verbrandt.

Wanneer je met een hogere factor het proces vertraagt wordt je juist veel mooier en egaler bruin en een langzaam opgebouwd kleurtje blijft ook nog eens langer zitten!

7. Je wordt niet bruin van factor 50+

SPF50+ wordt ook wel sunblock genoemd en heeft daarom het imago dat het zonnestralen volledig blokkeert en je er niet bruin van wordt. Maar geen enkel zonnebrandproduct houdt het bruiningsproces tegen, ze zijn simpelweg niet sterk genoeg.

Wel wordt het vertraagd, maar dit is alleen maar goed. Geef je je huid in één keer te veel zon dan hebben je huidcellen namelijk geen kans om melanine aan te maken en wordt de huid rood: je verbrandt.

Wanneer je met een hogere factor het proces vertraagt wordt je juist veel mooier en egaler bruin en een langzaam opgebouwd kleurtje blijft ook nog eens langer zitten!

9. Alleen echte zonaanbidders lopen risico op huidkanker

Veel mensen krijgen juist een kleurtje, of verbranden, wanneer ze andere buitenactiviteiten doen dan bewust urenlang in de zon liggen. We stellen onze huid bloot aan UV-straling wanneer we tuinieren, onze hond uitlaten, hardlopen of alleen maar even buiten lunchen of naar de supermarkt lopen.

Alle blootstellingen aan UV wordt opgehoopt in onze huid: de huid onthoudt het als het ware. Bovendien kan de zon al schade aanrichten in een tijd van tien minuten. Het maakt dus niet uit hoelang je buiten doorbrengt, zorg altijd voor een goede bescherming.

10. Zonnebrandcrème heeft geen houdbaarheidsdatum

Op alle beautyproducten staat aangegeven hoelang ze houdbaar zijn.Op de zonnebrandlotions en crèmes zul je op de verpakking een cijfer en de letter M zien staan, zoals 12M.

Dit betekent dat het 12 maanden houdbaar is na opening, maar dit is de crème zelf, niet de factor. De factor wordt langzaam minder.Als je nog een zonnebrandcrème van vorig jaar hebt kun je deze nog wel gebruiken (mits het op kamertemperatuur is bewaard), maar ga er vanuit dat de factor de helft minder sterk is.

Factor 30 zal nu dus ongeveer factor 15 zijn. Is de tube of fles veel in de zon geweest of heeft het lang en regelmatig in een warme auto gelegen? Dan kun je beter een nieuwe kopen.

11. Mijn foundation heeft al een SPF dus ik hoef mijn gezicht niet extra te smeren

Het is enorm handig wanneer je gezichtsmake-up zoals een BB-crème of een foundation een beschermingsfactor bevat. Elke extra bescherming is immers mooi meegenomen.

Maar om deze factor echt zijn werk te laten doen zouden we veel meer van het make-up product moeten gebruiken dan je waarschijnlijk doet (lees: een hele dikke laag!).

Bovendien blijft het niet de hele dag zitten en zul je misschien niet alle delen van je gezicht ermee insmeren. Draag daarom extra zonnebrand op je gezicht en smeer je nog eens in wanneer je naar buiten gaat bijvoorbeeld voor een lunch in het zonnetje.

Extra zontips voor veilig zonnen

☀️ Ben je toch een echte zonaanbidder? Bouw het aantal zonuren altijd langzaam op en laat je huid wennen aan het zonlicht.

☀️ Zorg dat je je hele lichaam en gezicht insmeert en vergeet vooral plekken als oren, oogleden, voeten en knieholtes niet!

☀️Bescherm ook je ogen tegen UV-straling met een goede zonnebril.Vermijd de zon wanneer deze het hoogst staat: dit is tussen 12.00 en 15.00 uur in Nederland. Op je vakantiebestemming kunnen andere tijden gelden.

☀️ Draag een hoed of petje, want je hoofdhuid kan ook flink verbranden.

☀️ Smeer je na het zonnen altijd in met een herstellende aftersun lotion of een voedende bodycreme. Deze helpt het verloren vocht weer aan te vullen en kalmeert je huid.

Ontvang je graag nog meer nuttige en interessante beautytips? Meld je aan voor de YIONN nieuwsbrief en volg ons op Facebook en/of Instagram. Let’s stay in touch!

Wat vond je van het blog? Heb je er iets in gelezen wat je nog niet wist? Of heb je zelf misschien nog aanvullende tips? Wij horen het heel graag: laat het ons weten! Plaats een opmerking hieronder!

Wel of niet Scheren is een keuze, scheerirritatie nu gelukkig ook!

Voor elke stap in je scheerroutine heeft YIONN het perfecte product ontwikkeld!

Je bent het zat. Steeds maar weer die rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen van je bikinilijn, oksels en benen.

Je voelt je gefrustreerd en alles behalve sexy. Zo zou geen enkele vrouw zich moeten voelen. Jij dus ook niet.
Allereerst wil ik je gerust stellen. Met jouw huid is helemaal niks mis.

Die doet eigenlijk gewoon wat die zou moeten doen. Die reageert op de stress van het ontharen wat zorgt voor allerlei ongewenste bijwerkingen, zoals jeuk en rode bultjes.

Niet het resultaat wat wij vrouwen willen, dus moeten we onze huid en de natuur een handje helpen.
En dat is precies wat de YIONN producten doen!

4.629+ Uitstekende Trustpilot reviews

(Trustscore 4.6 uit 5)

Binnen 3 weken van jouw scheerirritatie verlost: of je geld terug

Dat is mijn belofte aan jou!